A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

+5% ПДФО – це майже 600 млн. грн. для громад Київщини

Дата: 05.10.2021 09:11
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

Реформа децентралізації та територіальної організації влади дала можливість громадам отримати широкі повноваження практично в усіх сферах життєдіяльності: освіти, охорони здоров’я, культури, утримання інфраструктури, фінансування частини соціальних пільг, в тому числі встановлених державою. Однак, делеговані  державою  повноваження  не підтверджувалися  фінансовим ресурсом у необхідних обсягах, а громади змушені направляти на їх фінансування бюджетні кошти, зменшуючи фінансування власних повноважень.

Тому справедливим компенсатором для бюджетів територіальних громад може стати збільшення частки надходження податку на доходи фізичних осіб з 60 до 65%. Саме таку позицію відстоює Асоціація міст України, підтримуючи законодавчі ініціативи (законопроєкти 5066, 5066-1), що передбачають збільшення частки ПДФО для бюджетів громад на 5%.

За розрахунками аналітичного центру АМУ у разі їх прийняття загальний фінансовий ресурс територіальних громад України збільшиться на 11,1 млрд. гривень.

«Бюджети  територіальних громад Київщини  отримають додатково 565 млн. гривень. Найбільше у Білоцерківської міської територіальної громади – 56,8 млн. гривень, Бориспільської – 27,2 млн. гривень,  Броварської – 40,5 млн. гривень, Вишневої – 20,9 млн. гривень. Загалом приріст ПДФО  відбудеться по всіх 69 територіальних громадах.», - зазначила консультант  з бюджетних питань Асоціації міст України Тетяна Ревенко.

Завдяки збільшенню частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів громади матимуть можливість покращувати соціально-економічні умови для жителів через розширення спектру послуг та поліпшення рівня їх надання з охорони здоров’я, загальної, дошкільної та позашкільної освіти, а також соціальних послуг та забезпечення розвитку інфраструктури, покращення стану доріг та вулиць.

 Виконавчий  директор Київського РВ АМУ Олександр Дехтярчук сподівається, що під час бюджетного процесу 2022-2024 народні депутати підтримають законодавчі ініціативи (законопроєкти №5066 та №5066-1) і приймуть рішення щодо збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів до 65%.

 

«+5% ПДФО для бюджетів громад - це важливий та необхідний крок на шляху подальшого зміцнення фінансової спроможності місцевого самоврядування, надання високої якості послуг кожному жителю громади, компенсація втрат місцевого самоврядування від запровадження карантинних обмежень.», - зазначає Олександр Дехтярчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь