A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Кагарлицької місцевої прокуратури на території Таращанського району за 2020 рік (відповідно до статті 6 Закону України «Про прокуратуру»)

Дата: 26.01.2021 08:22
Кількість переглядів: 562

Виконуючи функції, покладені на органи прокуратури ст. 131-1 та п. 9 Перехідних положень Конституції України, Таращанським відділом Кагарлицької місцевої прокуратури протягом 2020 року вживалися заходи щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів на території Таращанського району, поновлення прав громадян і інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності та забезпечення відшкодування спричиненої злочинами або іншими правопорушеннями шкоди.

Найбільш актуальні питання прокурорсько-слідчої діяльності обговорено на 54  оперативних нарадах, проведених керівником Кагарлицької місцевої прокуратури  за участю працівників та керівників місцевої прокуратури, а також територіальних органів Національної поліції.

З метою узгодження зусиль правоохоронних та інших державних органів у зміцненні законності і правопорядку місцевою прокуратурою організовано та проведено 4 спільні наради керівників правоохоронних органів з питань протидії злочинності, розкриття і розслідування злочинів, на яких, серед інших питань, обговорювалися проблемні питання стану забезпечення законності у кримінальному провадженні.

Порядок взаємодії правоохоронних органів під час розслідування кримінальних проваджень врегульовано спільним наказом, виданим у 2016 році.

Організаційно-розпорядчими документами керівника Кагарлицької місцевої прокуратури регламентовано окремі питання особистого прийому громадян, порядку розгляду звернень, що надходять до місцевої прокуратури.

 

I. Загальна характеристика злочинності

 

Станом на 1 січня 2021 року Таращанським  відділенням поліції Миронівського відділу поліції ГУ НП в Київській області в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 470 кримінальних правопорушень, що на 8,8 % більше, ніж за аналогічний період минулого року (432).

З них тяжкі складають 60 злочинів,  особливо тяжкі – 3 злочини.

У 110 кримінальних провадженнях особам вручено повідомлення про підозру, кримінальні провадження щодо них скеровано з обвинувальними актами до суду для розгляду по суті.

Із зареєстрованих протягом звітного періоду кримінальних проваджень у 301 прийнято рішення про їх закриття.

Обліковано 18 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я, у тому числі 2 умисних вбивства. Загальна кількість цих злочинів, у порівнянні з минулим роком, зменшилась на 50 %.

У 17 кримінальних провадженнях проти життя та здоров’я особам повідомлено про підозру.

До суду скеровано 17 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях  проти життя та здоров’я особи.

У структурі злочинності більшість від облікованих, у порівнянні з іншими видами злочинів, становлять правопорушення проти власності 82. Кількість цих злочинів у поточному році збільшилась на  1,2 % у порівнянні з минулим.

У  кримінальних провадженнях проти власності 36 особам повідомлено про підозру та до суду скеровано 29 обвинувальних актів за такими кримінальними провадженнями.

Обліковано 18 кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, що на 21,7 % менше за період  2019 року.

Нагальною проблемою є розкриття злочинів минулих років. Залишається нерозкритим на території району 2 очевидних умисних вбивства минулих років.

 

II. Стан законності в діяльності суб’єктів кримінального провадження

 

При здійсненні нагляду за додержанням законів у діяльності правоохоронних органів під час кримінального провадження прокурорами Таращанського відділу Кагарлицької місцевої прокуратури забезпечено скасування незаконних процесуальних рішень, притягнення винних у порушенні законів службових осіб Національної поліції до дисциплінарної відповідальності.

Так, протягом 2020 року прокурорами Таращанського відділу місцевої прокуратури скасовано постанови про закриття у 14 кримінальних провадженнях.

В ході прокурорських перевірок вивчено 25 оперативно-розшукових справ.

З метою активізації оперативно-розшукової діяльності, спрямованої розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання та безвісно відсутніх осіб, прокурорами надано 16 письмових вказівок.

Загалом, за 2020 рік у провадженні слідчого відділення Таращанського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУ НП в Київській області перебувало 715 кримінальних проваджень, з яких досудове розслідування закінчено у 403.

У залишку на кінець грудня перебувало 156 кримінальних проваджень.

За закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 530 тис. грн., з яких відшкодовано 274 тис. грн.

 

ІІІ. Стан організації участі  у кримінальному провадженні в суді

 

Упродовж 2020 року з числа направлених до суду, розглянуто 55 кримінальних проваджень, із них з ухваленням обвинувального вироку – 49.

Випадків незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності не допущено.

 

ІV. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні  заходів примусового характеру

 

Таращанським відділом Кагарлицької місцевої прокуратури вживаються заходи щодо ефективного нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів.

Так, прокурором Таращанського відділу місцевої прокуратури щомісячно перевіряється стан дотримання вимог закону працівниками Таращанського відділу поліції при застосуванні до громадян адміністративного затримання та інших заходів примусового характеру за адміністративні правопорушення. За результатами перевірки виявлено ряд суттєвих недоліків, у зв’язку з чим керівництву Таращанського ВП ГУНП в Київській області внесено 4 письмові вказівки.

Крім цього, прокурором Таращанського відділу місцевої прокуратури проведено перевірку в Таращанському ВП щодо стану дотримання службовими особами Таращанського ВП вимог кримінально-виконавчого законодавства. За результатами перевірки виявлено порушення щодо ведення розшукових справ, осіб засуджених по покарання не пов’язаного з позбавленням волі, у зв’язку з чим керівництву Миронівського ВП ГУ НП в Київській області внесено письмову вказівку.

Крім того, прокурором Таращанського відділу місцевої прокуратури у поточному році проведено перевірку в ізоляторі тимчасового тримання № 9 Головного управління Національної поліції в Київській області (далі – ІТТ № 9) стану дотримання вимог Закону України «Про попереднє ув’язнення», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 20.01.2005 № 60 дск, додержання вимог законодавства, що регламентує функціонування місць попереднього ув'язнення та застосування заходів, які обмежують особисту свободу осіб в діяльності ІТТ № 9 ГУ НП Київської області. За результатами перевірки виявлено порушення вимог Закону України «Про попереднє ув’язнення» та вищевказаних нормативно-правових актів, у зв’язку з чим керівництву ГУ НП в Київській області внесено письмову вказівку.

Також, прокурором Таращанського відділу Кагарлицької місцевої прокуратури проведено перевірку додержання законів та конституційних прав затриманих, взятих під варту та засуджених осіб при їх конвоюванні в діяльності відділу № 2 взводу № 3 роти конвойної служби Головного управління Національної поліції в Київській області. За результатами перевірки виявлено ряд суттєвих недоліків, у зв’язку з чим керівництву ГУ НП в Київській області внесено 2 письмові вказівки. 

 

V. Стан представництва інтересів громадян або держави в суді. Корупція. Бюджет

        

Упродовж 2020 року до суду пред’явлено 10 позовів на захист інтересів держави, з них в сфері земельних відносин,  на загальну суму 1 млн 910 тис грн, площа земельних ділянок становить 6,5 га.

Так, до Таращанського районного суду 30.01.2020 скеровано дві позовні заяви в інтересах держави в особі Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, ДП «Богуславське лісове господарство» до ГУ Держгеокадастру в Київській області, Микитенка І.О. та третіх осіб про визнання недійсним наказів та витребування земельних ділянок лісового фонду загальною площею 4 га з незаконного володіння вартістю 775 400 грн кожна. На даний час триває судовий розгляд.

Крім цього, до Таращанського районного суду 26.02.2020 скеровано заяву про визнання спадщини, яка складається із земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,498 га та розташована на території Чернинської сільської ради Таращанського району Київської області. Рішенням суду позовні вимоги прокурора задоволені.

Також протягом вказаного періоду відкрито провадження у справі за позовом заступника  керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави до Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Київській області та Державного агентство рибного господарства України про визнання протиправними та скасування погоджень Режиму рибогосподарської експлуатації Веселокутського водосховища площею 330 га. На даний час триває судовий розгляд.

Крім цього, 11.08.2020 до Таращанського районного суду скеровано дві позовні заяви в інтересах держави в особі  Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, ДП «Богуславське лісове господарство» до Лук’янівської сільської ради та інших про визнання недійсним рішень сесії та витребування земельних ділянок лісового фонду загальною площею 3 га з незаконного володіння вартістю 1 млн 602 тис грн та 3 млн 290 тис грн. На даний час триває судовий розгляд.

Також протягом 2020 року в інтересах держави з метою відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілих від кримінальних правопорушень до суду скеровано 3 позовні заяви в інтересах КНП ТРР «Таращанська ЦРЛ»  на загальну суму 6 тис грн.

Крім цього, 21.10.2020  до суду скеровано позовну заяву про стягнення шкоди, заподіяної корупційним кримінальним правопорушенням, в розмірі   40302,34 грн. На даний час триває судовий розгляд.

Також, 31.01.2020 задоволено позов заступника керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру в Київській області, ФГ «Партнер А» про визнання недійсними наказів Головного управління Держземагенства в Київській області та договорів оренди земельних ділянок загальною площею 45 га та вартістю 13 млн 998 грн. Відповідачем на рішення суду внесена апеляційна скарга.

Крім цього, рішенням Верховного Суду від 17.06.2020 задоволено позовну заяву заступника керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії і кадастру до Головного управління Держгеокадастру в Київській області, Головатюка М.С. та інших про визнання недійсними наказів, договорів суборенди земельних ділянок вартістю 30 млн грн та загальною площею 82 га, а також скасування реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Протягом 2020 року повністю виконано 1 рішення суду про стягнення із Степаненко  Г.В. 49 тис. грн (відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням).

Крім цього, в інтересах держави з метою відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілих від кримінальних правопорушень до суду скеровано 4 позовні заяви в інтересах КНП ТРР «Таращанська ЦРЛ» на загальну суму 7371 грн.

 

Моніторингом веб-порталу НАЗК в мережі Інтернет: https://public.nazk.gov.ua/search  встановлено, що окремими депутатами сільських рад Таращанського району не подані щорічні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зважаючи на викладене, Кагарлицькою місцевою прокуратурою розпочато 3 кримінальні провадження за ст. 366-1 КК України за фактом умисного неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції".

Крім цього, на адресу відповідних сільських рад Таращанського району внесені два подання в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», які перебувають на розгляді.

         Протягом 6 місяців 2020 року до суду скеровано 2 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях у бюджетній сфері, а саме:

  • щодо Руденко Н.П. у кримінальному провадженні №12014110290000304 за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 КК України за фактом вчинення розтрати бюджетних коштів в сумі 40 302, 34 грн під час реконструкції артезіанської свердловин Таращанського геріатричного пансіонату та підробки офіційного  документу;
  • щодо Жовтюка В.А.  у кримінальному провадженні №12020110290000056 за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 КК України за фактом привласнення  бюджетних коштів в сумі 40 302, 34 грн під час реконструкції артезіанської свердловин Таращанського геріатричного пансіонату та підробки офіційного  документу.

 

VI. Стан організації діяльності щодо захисту прав і свобод дітей

 

Протягом 2020 року у сфері охорони дитинства розпочато 1 кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 191 КК України за фактом розтрати майна службовими особами Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу під час виконання договору від 28.05.2020 про партнерство, ділове та навчально-виробниче співробітництво, укладеного між коледжем та ТОВ «Златібор».

Протягом вказаного періоду  скеровано до суду 1 обвинувальний акт щодо неповнолітнього за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України.

 

VII. Стан організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів, а також інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури

 

Органами прокуратури здійснено значний обсяг роботи з розгляду звернень та особистого прийому громадян.

Упродовж 2020 року до відділу надійшло 95 звернень, з них за належністю до інших відомств для вирішення направлено 49 звернень та по суті розглянуто 46.

Серед вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування – 46.

Упродовж 2020 року до Таращанського відділу Кагарлицької місцевої прокуратури надійшло 2 запити згідно з вимогами Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 Упродовж 2020 року вживалися заходи щодо забезпечення  належної взаємодії із засобами масової інформації щодо формування об’єктивної оцінки про виконання прокуратурою визначених законом функцій, підвищення її авторитету.

Зокрема здійснено 32 виступи щодо результатів службової діяльності прокуратури у засобах масової інформації, з яких 7 виступів про результати прокурорської діяльності у друкованих засобах інформації; інтернет – 24 виступи; до територіальних органів місцевого самоврядування та державної влади 4 рази надавалась інформація про діяльність місцевої прокуратури.

 

 

З повагою

 

Виконувач обов’язків

керівника Кагарлицької

місцевої прокуратури                                                                                                О. Гурін

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь