Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Білоцерківське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області інформує:

Дата: 08.02.2022 14:56
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

 

У 2021 році за результатами перевірок виявлено 974 порушення законодавства про охорону праці

Минулого року страховими експертами з охорони праці проведено 148 перевірок стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці (134 планові і 14 позапланових). За результатами перевірок виявлено 974 порушення законодавства про охорону праці, внесено 147 подань роботодавцям, 9 подань до Головного управління Держпраці у Київській області щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення законодавства про охорону праці. Крім того, складено 10 протоколів про адміністративні правопорушення за несвоєчасне надання повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

Страховими експертами з охорони праці проведено вивчення позитивного досвіду створення безпечних та нешкідливих умов виробництва у таких суб’єктів господарювання: ТОВ «Підприємство «Пластик Карта», ТОВ «Баришівська зернова компанія», ТОВ «Чіпси Люкс», ТОВ «Білоцерківський хлібокомбінат», ПрАТ «Лантманнен Акса».

Під час кожного відвідування підприємства страховими експертами з охорони праці поширювався запозичений досвід на інші підприємства та організації шляхом проведення семінарів або надання рекомендацій роботодавцям. Крім того, ними надано 940 консультацій суб’єктам господарювання, в т. ч. з приводу невідкладних заходів щодо зниження ризику інфікування та попередження розповсюдження гострої респіраторної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, на підприємствах Київській області. Проведено та взято участь у 79 нарадах з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності населення.

У засобах масової інформації розміщено 75 публікацій з питань охорони праці. Внесені пропозиції щодо підвищення безпеки виробництва та взято участь у розробленні профілактичних заходів, механізмів їх реалізації і впровадженні їх на 38 підприємствах. Розповсюджено 187 одиниць нормативних актів, підручників, журналів, плакатів, пам’яток та іншої спеціальної літератури.

Взято участь у проведенні семінарів у режимі онлайн з використанням засобів двостороннього телекомунікаційного зв’язку, круглих столів, у заходах із надання допомоги роботодавцям в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці, у роботі комісій з питань охорони праці підприємств та з перевірки знань із питань охорони праці, у розробленні нормативних актів з охорони праці, виконанні інших профілактичних заходів для досягнення встановлених нормативів безпеки та підвищення існуючого рівня охорони праці на підприємствах.

 

Стабільне зниження стану травматизму – показник ефективності профілактичної роботи

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до основних завдань і функцій Фонду соціального страхування України та його робочих органів належить здійснення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці. Показником ефективності здійснення профілактичних заходів є стан виробничого травматизму у суб’єктів господарювання (страхувальників).

За підсумками аналізу повідомлень про нещасні випадки, що надійшли до відділень управління впродовж 2016-2021 років, можна констатувати наявність стабільної позитивної динаміки покращення стану виробничого травматизму у страхувальників Київської області. Кількість повідомлень зменшилась  на 31%  протягом  останніх шести років: якщо у 2016 році їх було 277, то у 2021 вже 191.

Також варто зазначити позитивну динаміку зниження кількості нещасних випадків за повідомленнями, отриманими в кожному з наступних років порівняно з попереднім, а саме: у 2017 році на 2%, 2018 – 9%, 2019 – 5%, 2020 – 10%, 2021 – 9%. І це при одночасному збільшенні на 25% кількості страхувальників за шестирічний період із 150 до 188 тисяч суб’єктів господарювання та на 16% кількості застрахованих осіб – з 488 до 564 тисяч осіб.

З огляду на зазначене, простежується тенденція до покращення ефективності профілактичної діяльності службою страхових експертів з охорони праці управління.

Нижче наведено графічні зображення динаміки співвідношення кількості повідомлень про нещасні випадки до кількості страхувальників (графік 1) та до кількості застрахованих осіб (графік 2).

 

У 2021 році Фонд виплатив 10,8 млрд грн страхових виплат потерпілим на виробництві та їх родинам

Майже 10,8 мільярда гривень страхових виплат було профінансовано Фондом соціального страхування України за підсумками минулого року. Мова про допомоги і компенсації, які Фонд виплачує потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членам їх родин. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Сьогодні під страховим захистом Фонду соціального страхування України знаходиться понад 195 тисяч потерпілих на виробництві та  членів їх сімей. Фонд фінансує для них щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений через набуту стійку непрацездатність заробіток, виплачує одноразові допомоги, оплачує лікарняні, надає медико-соціальні послуги і опікується їх рідними у разі смерті потерпілих.

Найбільше потерпілих і їх родин, для яких у 2021 році Фондом було нараховано страхові виплати, на Донеччині – 42,2 тис. осіб і у Дніпропетровській області – 35,4 тис. осіб. Загальна сума страхових виплат від Фонду склала у зазначених регіонах 2,6 млрд грн і 2,7 млрд грн відповідно.

До страхових виплат, які ФССУ фінансує потерпілим на виробництві та їх родинам, належать:

1) допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячна страхова виплата в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхова виплата потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячна страхова виплата особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

 

На Київщині понад 4,2 тис. потерпілих

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області щомісячно здійснює страхові виплати потерпілим (членам їх сімей), кількість яких станом на 01 січня 2022 року становить 4229 осіб, із них: осіб з інвалідністю I групи – 84, II групи – 420 осіб, III групи – 1848 осіб, а також 1587 потерпілих, які мають відсоток втрати працездатності без групи інвалідності та 290 осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника.

Так, за 2021 рік потерпілим (членам їх сімей) виплачено 191,1 млн гривень.

У структурі страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати – 176,69 млн гривень.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілим, склала 165,4 млн гривень.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника, склала 11,5 млн гривень.

Одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності призначена 40 потерпілим на суму 714,3 тис. гривень.

Сума одноразової допомоги утриманцям в разі смерті потерпілого склала 694,8 тис. гривень.

Одноразова допомога в разі смерті потерпілого на сім’ю була нарахована 21 сім’ї і склала 4569,6 тис. гривень.

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності призначена 933 потерпілим на суму 8,9 млн гривень.

Крім того, продовжують отримувати страхові виплати 1280 внутрішньо переміщених осіб. Із них з Донецької області 720 осіб та 560 осіб з Луганської області.

 

 

Номер е-лікарняного сумісника потрібно вносити у заяву до знаку крапки

Застраховані особи, які працевлаштовані у кількох роботодавців, мають право на отримання допомог за лікарняними від Фонду соціального страхування України за кожним місцем роботи. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Однак, якщо працівник є сумісником, оформлення роботодавцем заяви-розрахунку за його електронним лікарняним має специфіку. Зокрема, внесення до заяви номеру е-лікарняного сумісника із врахуванням номеру його копії (крапка та цифра після неї) призведе до помилки – таку заяву буде автоматично відхилено.

Номер копії не є складовою частиною унікального номеру е-лікарняного – тож при формуванні заяви-розрахунку для працівників за сумісництвом необхідно вказувати номер їх лікарняного до знаку крапки.

Нагадаємо, особливістю е-лікарняних сумісників є те, що в роботодавців за сумісництвом відображається не е-лікарняний безпосередньо, а його цифрова копія. Вона відрізняється від оригінального документу порядковим номером копії, який додається до унікального номеру е-лікарняного після знаку крапки: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1. Якщо в працівника декілька роботодавців за сумісництвом, цифра після крапки буде зростати за порядком (.2 і далі).

Зазначена цифра є технічною інформацією про те, що це копія електронного лікарняного, а застрахована особа працює в роботодавця за сумісництвом.

Детальніше про номер е-лікарняного та його складові: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978473.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь