Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ:

Дата: 09.08.2022 09:23
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

Статтею 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено коло осіб, які належать до учасників бойових дій.

Згідно зі статтею 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» учасники бойових дій можуть претендувати на дострокову пенсію за віком:

??чоловіки - після досягнення 55 років (за наявності страхового стажу не менше 25 років);

??жінки - після досягнення віку 50 років (і за умови наявності страхового не менше 20 років).

Розмір пенсій учасників бойових дій залежить від тривалості страхового стажу та отриманого заробітку (доходу), з яких сплачувалися страхові внески.

До пенсії учасникам бойових дій надаються:

??підвищення у розмірі 25 % від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;

??щомісячна цільова грошова допомога на прожиття у розмірі 40 гривень;

??щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до мінімальної пенсійної виплати – 210 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Слушно зауважити, що 01.07.2022 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 2027 грн, отже, мінімальна пенсійна виплата для зазначеної категорії осіб складає 4256,70 грн.

_______________________________________________________________________

??9 серпня 2022 року спливає граничний термін подання податкового розрахунку про суми доходу, нарахованого на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску за ІІ квартал 2022 року.

?Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період воєнного стану або стану війни» від 3 березня 2022 року № 2115-ІX неподання звітності не передбачено.

??Натомість, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення, штрафні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ та несвоєчасне подання звітності не застосовується.

?Періоди, за які несплачені суми ЄСВ та не подано звітність за найманих працівників, до страхового стажу не зараховуються.

А це призводить до втрати права застрахованих осіб на соціальні гарантії: призначення, перерахунок пенсій, соціальні допомоги, виплати по безробіттю та оплата лікарняних листів непрацездатності.

?Вчасно сплачений єдиний соціальний внесок - є запорукою наповнення бюджету Пенсійного фонду, а відтак і своєчасного здійснення пенсійних та соціальних виплат особливо в умовах воєнного стану.

?Також доводимо до відома, що з метою захисту трудових прав працівників вносено зміни до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ, які дозволять здійснювати позапланові заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю.

?Задля збереження прав застрахованих осіб закликаємо роботодавців Київщини подати звітність у встановлені законодавством терміни.

__________________________________________________________________________

Відповідно до статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особі, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається лише один з цих видів пенсії за її вибором.

За бажанням особи чи у разі доцільності можливо змінити вид пенсії, звернувшись з відповідною заявою до органів Пенсійного фонду України.

Відповідно до п. 3 ст. 45 вищезазначеного Закону переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь