Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє:

Дата: 13.09.2022 09:19
Кількість переглядів: 333

Фото без опису

 Пенсійне посвідчення з’явилось у Дії

Завдяки спільним зусиллям Міністерство цифрової трансформації України та Пенсійного фонду України сьогодні пенсійне посвідчення стало доступним для громадян у вигляді цифрового документу у мобільному застосунку #Дія.

Електронне відображення пенсійного посвідчення з’явиться у тих громадян, хто отримував посвідчення після 2014 року. Пенсійне посвідчення одержувача пенсії за віком підтягнеться в Дії автоматично, одержувачам інших видів пенсії необхідно завантажити посвідчення самостійно.

Пенсіонерам, які отримували пенсійні посвідчення у вигляді книжечки, для можливості відображення в Дії слід замінити посвідчення, звернувшись до Пенсійного фонду України online (через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду) або до будь-якого з сервісних центрів Фонду.

Важливо:

Електронне відображення пенсійного посвідчення має таку ж юридичну силу як і пенсійне посвідчення, отримане в Пенсійному фонді України та підтверджує призначення пенсії.

Довідково:

Порядок оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 03.11.2017 №26-1 (із змінами).

__________________________________________________________________________

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності;

3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Право на отримання пенсій мають, зокрема, громадяни України, які застраховані згідно із цим Законом та досягли встановленого цим Законом пенсійного віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж.

_____________________________________________________________________________

9 серпня 2022 року набув чинності Наказ Міністерства фінансів України від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25.07.2022 № 215).

Даним законодавчим актом внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) па користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (зі змінами) та викладено в новій редакції Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (даті - Розрахунок).

Структурно Порядок не змінився, він так само містить п'ять розділів.

Щодо загальних нововведень Порядку, то:

- внесено зміни до описової частини Порядку щодо внесених до Розрахунку рядків, що стосуються відображення Роботодавцями нарахованої заробітної нових плати та відповідно єдиного внеску за мобілізованих найманих працівників;

- внесено зміни до додатка 1 до Порядку в частині доповнення цього додатка кодом категорії застрахованих осіб 75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони», що дозволить роботодавцям, визначеним абзацом другим пункту І частини першої статті 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відображати суми нарахованої середньої заробітної плати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків.

Також додаток 1 до Порядку доповнено кодами категорій застрахованих осіб 76 - 80, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, за яких Роботодавці мали право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок.

Звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде починаючи з 01.01.2023 (за IV квартал 2022 року).

Детальніше із зазначеними Наказами можна ознайомитись за посиланням:

https://ips.ligazakon.net/document

___________________________________________________________________

Крокуємо назустріч пенсіонерам

Постановою правління Пенсійного фонду України від 13.11.2017 № 26-1 (зі змінами) затверджено порядок оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії.

Пенсійне посвідчення можна оформити, як в сервісному центрі Пенсійного фонду України, так і за допомогою електронних сервісів.

В електронному вигляді подати заяву на виготовлення пенсійного посвідчення можна:

в особистому кабінеті через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua), в розділі “Щодо пенсійного забезпечення”. Для цього необхідно авторизуватись на вебпорталі за допомогою Дія.Підпис або кваліфікованого електронного підпису (КЕП), або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, в т.ч. з використанням технології Bank ID;

за допомогою мобільного застосунку “Пенсійний фонд” у розділі “До ПФУ – Комунікації до ПФУ – Заява на виготовлення пенсійного посвідчення”.

Якщо пенсіонер являється володільцем пенсійного посвідчення, виданого після 2014 року, то з 31.08.2022 його можна переглянути в додатку ДІЯ. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям Пенсійного фонду України та Міністерства цифрової трансформації.

Пенсійне посвідчення одержувача пенсії за віком підтягується в особистий кабінет додатку Дія автоматично. Одержувачам інших видів пенсії необхідно завантажувати посвідчення самостійно.

Пенсіонерам, які отримували пенсійне посвідчення у вигляді книжечки, для можливості користуватися оновленими сервісами, слід замінити пенсійне посвідчення звернувшись до територіального органу Пенсійного фонду України.

Електронне відображення документа має таку ж саму юридичну силу як і пенсійне посвідчення, отримане в Пенсійному фонді України та підтверджує призначення пенсії.

Будьте мобільними, користуйтеся електронними сервісами - це швидко та зручно!

________________________________________________________________________

ДО УВАГИ ОСІБ, ЩО ПЛАНУЮТЬ НАБУТИ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЛЕГКОВІ АВТОМОБІЛІ, – про окремі положення, що стосуються сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з даного виду господарської операції (далі – збір)

Інформуємо про нововведення, що набули чинності в 2022 році, зокрема:

1) постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2022 № 589 внесено зміни до пункту 13 Порядку № 1740, виклавши його в наступній редакції:

«13. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій, визначених пунктом 12 цього Порядку, сплачується в залежності від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче вартості, зазначеної у митній декларації, у розмірі:».

2) Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-IX (набрав чинності з 01.07.2022) внесено зміни в пункт 7 статті 1 Закону № 400/97, якими з переліку платників збору виключені особи, які набувають права власності на легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами. Відтак, чинною редакцією цього пункту є наступна:

«7) підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома)), що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону;».

________________________________________________________________________

Переплата пенсії – це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством.

Однією з основних причин виникнення переплат пенсій з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування.

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення.

Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера, проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено.

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, встановлюється надбавка. У разі працевлаштування виплата зазначеної надбавки припиняється.

У разі працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за тією спеціальністю, що дає право на призначення даного виду пенсії, виплата пенсії йому взагалі має припинитися.

При призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане про це відомо. Оскільки систематично здійснюється звірка даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб – підприємців і виявляється факт працевлаштування. Однак, на дату звірки вже обчислюється сума надміру виплачених пенсійних коштів.

Відповідно до частини першої статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього, і відрахувань з пенсій, пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надміру отримані кошти підлягають поверненню.

_______________________________________________________________________

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє.

Особам, які працювали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку від загальновстановленого, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу.

Учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС:

- які працювали у зоні відчуження з моменту аварії (26 квітня 1986) до 1 липня1986 року незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року – не менше 5 календарних днів, мають право на 10 років зменшення пенсійного віку;

- які працювали у 1987 році у зоні відчуження не менше 14 календарних днів, мають право на 8 років зменшення пенсійного віку;

- які працювали з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів, у 1987 році – від 10 до 14 календарних днів, у 1988 році – не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві – не менше 14 календарних днів у 1986 році, мають право на 5 років зменшення пенсійного віку.

Документами, які підтверджують право на призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є:

- довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09 березня 1988 року № 122, або довідка військової частини, у складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою виконувались роботи у зоні відчуження;

- посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь