Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє:

Дата: 14.10.2022 13:59
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

Рятуючись від війни, багато українських пенсіонерів тимчасово виїхали за кордон.

Громадянам, які отримували пенсії через банківські установи, пенсійні кошти продовжують перераховуватися на їхні рахунки незалежно від їх локації. Пенсіонери можуть зняти готівку, перераховану у місцеву валюту, у будь-якому банкоматі.

Однак, відповідно до статті 49 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, виплата пенсії припиняється, зокрема, у разі смерті пенсіонера.

Отож, шановні громадяни!

Просимо, невідкладно повідомляти органи Пенсійного фонду України про відомості, що є підставою для припинення пенсійних виплат, зокрема смерть пенсіонера, будь-яким зручним для вас способом (через вебпортал електронних послуг, в телефонному режимі, особисто звернувшись до сервісного центру), а також в жодному разі не користуватись пенсійною карткою після смерті пенсіонера!

Користування пенсійною карткою померлого є незаконним, і такі дії згідно статті 190 Кримінального кодексу України кваліфікуються як шахрайство, за що наступає кримінальна відповідальність.

Пам'ятайте! Користування пенсійними виплатами особи, яка померла, є заволодінням бюджетними коштами шляхом обману. Незаконно отримані кошти неодмінно доведеться повертати, тож подібних ситуацій краще не допускати.

 

_______________________

Особам, які проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку від загальновстановленого, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу.

Потерпілі від Чорнобильської катастрофи:

- евакуйовані з 10 — кілометрової зони відчуження у 1986 році мають право на 10 років зменшення пенсійного віку;

- евакуйовані з інших територій зони у 1986 році мають право на 8 років зменшення пенсійного віку;

-  особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні безумовного (обов’язкового) відселення за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 2 років мають право на зменшення пенсійного віку на 1 рік за кожний рік проживання, роботи та додатково на 4 роки лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Зменшення віку надається не більше ніж на 9 років;

- особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 3 років мають право на зменшення пенсійного віку на 1 рік за 2 роки проживання, роботи та додатково на 3 роки лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Зменшення віку надається не більше ніж на 6 років;

- особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років мають право на зменшення пенсійного віку на 1 рік за 3 роки проживання, роботи та додатково на 2 роки лише особам, які постійно прожили або постійно працювали у зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Зменшення віку надається не більше ніж на 5 років.

Документами, які підтверджують право на призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку потерпілим від Чорнобильської катастрофи є:

- документи про період (періоди) проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видані органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями), або довідка про евакуацію із зони відчуження у 1986 році, видана Волинською, Житомирською, Київською, Рівненською або Чернігівською облдержадміністраціями;

- посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (для осіб, які належать до категорії 4 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи — за наявності) ( при призначенні пенсії згідно зі статтею 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь