Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Київська обласна служба зайнятості інформує:

Дата: 04.11.2022 12:47
Кількість переглядів: 330

Фото без опису
Які зміни відбулися у законодавстві про зайнятість населення?

Сфера зайнятості продовжує адаптуватися до нових викликів у бік підвищення ефективності активних програм та доступності надаваних послуг. Значним кроком на цьому шляху стало ухвалення 21.09.2022 р. Закону України № 2622-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці».

Зокрема, змінилися підходи до умов, тривалості та розмірів виплати допомоги по безробіттю. 

Нові принципи призначення виплат заохочують до тривалого та легального працевлаштування, адже тривалість отримання допомоги по безробіттю визначається залежно від страхового стажу:

 - до 3 років — 180 календарних днів; 

 - від 3 до 6 років — 210 календарних днів;

 - від 12 до 18 років — 270 календарних днів; 

 - від 18 до 24 років — 300 календарних днів.

ВАЖЛИВО! Під час дії воєнного стану:

- тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. При цьому безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності цим Законом перевищує 90 днів, виплата допомоги по безробіттю припиняється через 30 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом (29.10.2022)

Застрахованим особам розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений для цієї категорії осіб:

• до 3 років — 50%;

• від 3 до 6 років — 55%;

• від 6 до 12 років — 60%;

• від 12 до 18 років — 65%;

• від 18 до 24 років — 70%;

• від 24 до 30 років — 75%;

• понад 30 років — 80%.

Для особи, страховий стаж якої становить не менше 15 років і яка протягом 15 років, що передували місяцю надання статусу зареєстрованого безробітного, не отримувала допомогу по безробіттю, під час визначення розміру допомоги по безробіттю відсотки до середньої заробітної плати (доходу) збільшуються на 10 відсоткових пунктів (поправки до ст. 23 Закону про соціальне страхування на випадок безробіття).

ВАЖЛИВО! Під час дії воєнного стану:

- максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

_____________________________________________________________________________

Єдиний портал вакансій – найкоротший шлях до працевлаштування

Оновлений ресурс для шукачів роботи та роботодавців «Єдиний портал вакансій»(https://jobportal.dcz.gov.ua), з вдосконаленим алгоритмом пошуку  роботи за професією,доступний для всіх шукачів роботи та відкриває широкі можливості швидкого пошуку актуальних вакансій.

Порталом можна користуватись з будь-якого мобільного пристрою, а інформацію про роботу можна знайти відповідно до регіону, галузі та очікуваного рівня зарплат.

Завдяки спільним зусиллям Міністерства економіки України, Державної служби зайнятості та провідних українських сайтів з пошуку роботи (Work.uarobota.uanovarobota.uaPidBirgrc.ua - сайт з пошуку роботи, ua.Jooble.org) десятки тисяч робочих місць доступні для кожного. Єдина база даних оновлювається в режимі реального часу. 

Радимо усім бажаючим відвідати портал і скористатися шансом збудувати нову кар’єру!

___________________________________________________________________________

ЧИ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ, ЯКЩО НІКОЛИ НЕ БУЛО ОФІЦІЙНОГО ЗАРОБІТКУ?

Допомога по безробіттю не надається особам, які не мають страхового стажу, крім молоді, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби та потребує сприяння працевлаштуванню. До молоді в Україні відносяться особи у віці до 35 років.

Тож молодь у віці до 35 років, яка не має страхового стажу, у разі реєстрації в установленому порядку як безробітної має право на допомогу по безробіттю.

Тривалість такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів протягом двох років з дня її призначення. Розмір – мінімальний. На сьогодні це 1000 гривень.

Д?етально про це – у Порядку надання допомоги по безробіттю, що затверджений Постановою КМУ від 21 червня 2022 р. № 735 (https://cutt.ly/aXU5tE6).

_____________________________________________________________________________
 

Увага: на ринку праці активізувались шахраї 

Під виглядом звичайної роботи псевдороботодавці залучають кандидатів до участі в сумнівних схемах та виманювання коштів у довірливих громадян та іноземців.

Здебільшого портрет кандидата, на якого розраховує сумнівний роботодавець, і спосіб заманювання в тенета — схожі у всіх шахраїв, оскільки вони конкурують між собою та змагаються за увагу шукачів. Тож будьте уважні та оминайте вакансії таких компаній:

Шлюбні агенції

Маскуються під перекладацькі компанії. Публікують вакансії «Перекладач», «Оператор ПК», «Оператор чату», «Менеджер листування з клієнтами», «Менеджер по роботі з клієнтами». На своїх сайтах «романтично» називають вакансію «Менеджер зі створення пар». Привертають увагу фразами «Дохід необмежений і залежить від вас», «Заробіток з першого тижня», «З нами ви станете фінансово незалежними», «Працюйте з будь-якого місця без прив?язки до офісу», «Акція! Пройди успішно навчання на цю посаду та отримай 2000 грн». Пропонують зарплату від 20 000 до 150 000 грн навіть без знання англійської та досвіду. Коли кандидат відгукується, з?ясовується, що робота полягає у витягуванні грошей з іноземців, які хочуть познайомитися з українками.

Стрімінгові сервіси

Публікують вакансії «Блогер, ведуча ефірів/трансляцій, стрімер, модель». Використовують фрази «Дистанційна робота з будь-якого місця із графіком, який ви самі обираєте», «Для талановитих та харизматичних дівчат та хлопців», «Спілкуйся з однодумцями й заробляй на цьому гроші», «Зможеш просувати свою сторінку у соцмережах», «Конкурси для нових стрімерів, на яких ви можете виграти гроші». Обіцяють зарплату від 30 000 до 100 000 грн без вимог до досвіду чи навичок, окрім харизми та вміння підтримати розмову. При детальному вивченні таких пропозицій виявляється, що один з основних способів заробітку — донати глядачів на знак подяки за контент. Фактично це не є вакансіями, за якими компанії шукають собі людей на роботу в традиційному значенні цього слова.

Криптошахраї

Криптошахраї позиціюють себе як фінансові, аутсорсингові, консалтингові компанії, маркетингові/рекламні агенції. Виглядають як успішні бізнеси, наприклад: «Ми міжнародна консалтингова компанія, яка впевнено працює та лідирує вже понад 8 років на ринку». При спробі знайти щось про цю компанію в інтернеті — ніякої інформації або відгуків немає, ніби такої не існує. Публікують вакансії «Менеджер по роботі з клієнтами» «Менеджер з продажів», «Retention-менеджер», «Акаунт-менеджер». В умовах вакансії говорять, що потрібно консультувати й продавати послуги лише зацікавленим клієнтам. Опис вакансії може мати помилки та недбале оформлення. Заманюють шукачів за допомогою розіграшів макбуків, айфонів та інших дорогоцінних подарунків тощо. Пропонують високу зарплату від 21 000 до 100 000 грн з прив’язкою до курсу долара.

Здебільшого до співбесіди не дають жодних даних про себе. На прохання надати додаткову інформацію ігнорують або відписуються: «Документів зараз немає, сайт у розробці» тощо. Але іноді мають «на колінцях» створені сайти для відводу очей. Для спілкування пропонують перейти в пошту або в месенджер.

Криптошахраї пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції. Зазвичай у них є бази людей, які, наприклад, колись інвестували в криптовалюту. Далі співробітники криптошахрайських компаній днями й місяцями в телефонних розмовах «промивають мізки» українцям та громадянам інших європейських країн і спонукають їх до вкладу. Якщо грошей у людини для вкладу немає, то «допомагають» оформити на її ім’я мікрозайм. Одурманені можливістю легко збагатитися, люди самі диктують свої дані паспорту і картки. Звичайно, що «горе-інвестор» не отримує жодних виплат і не може повернути свої вкладення назад.

Формулювання, що найчастіше свідчать про брехню:

• Вкладіть 100 грн і отримайте 500 грн.

• Надішліть нам 100 грн, щоб ми вам відправили документи/матеріали.

• Отримайте 100 грн за 20 хвилин.

• Можна працювати вдома за допомогою мобільного телефону і легко заробляти від 1000 до 8000 гривень на день, зарплата буде виплачена того ж дня.

• Оренда акаунтів Facebook та інших соцмереж і відомих сервісів.

• Хороший заробіток, пишіть в особисті (без номера телефону і назви організації).

• Будь-які ставки, прогнози, лоти

• Заробіток без вкладень, переходьте за посиланням

Як не потрапити на шахраїв:

• Почитайте відгуки про компанію, знайдіть її сайт.

• Нікому не переказуйте гроші.

• Нікому не надсилайте паспортні дані та код вашої банківської картки.

• Не реєструйтеся на невідомих сервісах і не проходьте верифікацію.

• Завжди вмикайте критичне мислення — якщо людина не надає ніякої інформації про компанію, найімовірніше, це шахрай.

Пам’ятайте, що надійні роботодавці не соромляться про себе відкрито говорити й надавати потрібну інформацію, особливо якщо це великі міжнародні компанії. Заробляти великі гроші без досвіду роботи, працюючи лише декілька годин на день, — це ілюзія. Безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Щоб не потрапити у тенета горе-працедавців, шукайте роботу за сприяння Київської обласної служби зайнятості. 

Для цього щоденно на сайті Київського ОЦЗ (https://kir.dcz.gov.ua/) та профілі Київської обласної служби зайнятості у соціальній мережі «Фейсбук» (https://www.facebook.com/kyivobl) оприлюднюються свіжі вакансії

діє телеграм-канал ДЦЗ: «Робота зараз: Державна служба зайнятості» https://t.me/worknowdcz, де можна підписатися на розсилку вакансій за регіоном чи галуззю. 

Знайти прийнятні пропозиції роботи клієнтам допомагають посадовці базових центрів зайнятості чи філій КОЦЗ (контакти – за посиланням https://kir.dcz.gov.ua/publikaciya/kontakty-centriv-zaynyatosti-kyyivskoyi-oblasti), консультаційна підтримка – на телеграм-каналі Київського ОЦЗ (https://t.me/+fnLlSCkuIls1ZjVi), а також за номерами телефонів гарячої лінії +38 (044) 296-78-38 ( у робочі дні).

_________________________________________________________________________

Що робити, якщо ви втратили роботу

Такі новини завжди приходять невчасно. Навіть, якщо працівник знає, що компанія проводить скорочення, він до останнього сподівається, що його це не стосуватиметься. Звільнення — це дуже важко для всіх. Але ще важче зрозуміти наступні кроки, подолати стрес, сфокусуватися й знайти ще кращу роботу, ніж була. Стрес часто заважає ясно мислити та скласти ефективний план.

Настрої після звільнення:

- людина починає розсилати резюме вже на наступний день

Якщо ви займалися профілактикою - вчасно редагували резюме, знаєте ринок праці та точно знаєте ким і де хочете працювати, то це хороший варіант та дійсно можна почати це все робити.

!!! Не дуже хороший варіант — це висилати стару та невідредаговану версію резюме на всі підряд вакансії. Ефективність такого методу дуже сумнівна, а цінний час буде втрачено.

- людина вирішує відпочити, а потім колись починати шукати роботу

Добре, якщо ви отримали значну суму компенсації чи вихідної допомоги від роботодавця. Але пам’ятайте, що й мільйонні виграші у лотерею мають тенденцію закінчуватися. Тому краще запланувати для себе якісь критичні точки й все розрахувати.

Наприклад:

- Відпочинок рівно один тиждень.

- Якщо через місяць не знайду ось цю роботу, то піду на іншу, щоб мати можливість отримувати зарплату й шукати далі.

- Якщо через два місяці не знайду роботу, звернуся за допомогою до кар’єрного консультанта.

Щодо останнього пункту: якщо ви з самого початку розумієте, що якихось навичок з пошуку роботи не вистачає, ви потребуєте допомоги сторонніх осіб, варто одразу, не втрачаючи часу, звернутися до фахівців, зокрема до фахівців центру зайнятості.

Консультанту дуже важко працювати під тиском кандидата у вигляді «робота потрібна вже зараз, бо вісім місяців шукав безрезультатно й гроші закінчуються». Кар’єрні консультації — це цілісний блок певної впорядкованої інформації, яку важливо пройти повністю. Це як курс лікування — потрібно пройти весь, щоб отримати результат. Ефективність залежить від того, чи опрацьований весь матеріал (а він часто не опрацьовується, бо кандидат поспішає та пропускає цілі блоки) та наскільки якісно він опрацьований (теж сумнівно, бо коли кандидат у розпачі та у стресі, він не може сфокусуватися).

Чи варто чекати, що роботодавець сам знайде вас?

Чим вищий рівень посади був у кандидата, тим більше він переконаний, що це роботодавці повинні його шукати. !!! Це дуже ризикова позиція. Бо чекати можна дуже довго.

Тому навіть якщо ви працювали на посаді «директора всіх директорів», але з якоїсь причини вам потрібно шукати роботу, то відкиньте свої страхи та сумніви, сором’язливість та гордість, та ініціюйте переговори з роботодавцями самотужки.

З чого почати?

Спочатку потрібно вирішити, яку роботу ви хочете знайти. Дайте собі відповіді на такі питання:

Що я хочу робити?

Що я вмію робити?

Скільки я хочу заробляти?

Скільки за це платять?

Чи готовий я до переїзду?

Ці питання допоможуть визначити мету та вірний напрямок пошуку роботи.

Будьте впевнені - робота мрії вже не за горами. Треба тільки трошки докласти зусиль. Почніть шукати роботу прямо зараз — створіть резюме та надсилайте його на відповідні вакансії. Як це зробити читайте на нашому сайті: https://kir.dcz.gov.ua/novyna/yak-staty-na-krok-blyzhche-do-novoyi-roboty

Резюме готове. Де шукати роботу? Добірка Telegram-каналів для пошуку роботи: https://kir.dcz.gov.ua/novyna/de-shukaty-robotu

Зверніть увагу – розпочав роботу "Єдиний портал вакансій" https://jobportal.dcz.gov.ua/ , який поєднуєбази вакансій  Державної служби зайнятості та шістьох найбільших українських сайтів з працевлаштування . Він дозволяє знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі та очікуваного рівня зарплат. Вакансії з’являються на порталі в режимі реального часу.

__________________________________________________________________________

Київська обласна служба зайнятості продовжує реалізовувати державну програму «Власна справа».На сьогодні завершено 9 із 12 хвиль розгляду бізнес-планів. 

Протягом 8 хвилі, яка тривала з 3 по 16 жовтня, список переможців поповнився ще на 11 осіб. 

Наразі подано 1385 пропозицій, середній розмір гранту в яких складає 230 тис. грн. Передбачається, що завдяки програмі буде створено понад  400 робочих місць. 

Найбільше заяв отримано у таких сферах економічної діяльності:

? Оптова та роздрібна торгівля – 30,1%

?Переробна промисловість – 25,6%

? Тимчасове розміщування й організація харчування – 17,1%

? Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство – 8%

? Професійна, наукова та технічна діяльність – 7,1%

З 1 липня стартувала програма "єРобота", заявку на безповоротний грант для власної справи можна подати через Дію. 

Перша програма в межах "єРобота" — це гранти до 250 тисяч гривень на будь-який мікробізнес. 

Гранти надаються на наступні витрати:

- придбання обладнання, необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

- закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (такі витрати повинні становити  сумарно не більше 50 відсотків розміру мікрогранту);

- послуги маркетингу та реклами (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);

- орендна плата за нежитлове приміщення (такі витрати повинні становити не більше 25 відсотків розміру мікрогранту);

- орендна плата за обладнання (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);

- лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (такі витрати повинні становити не більше 50 відсотків загального розміру мікрогранту);

- використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Якщо Ви маєте ідею власної справи та чітко розумієте, як її реалізувати, переходьте за посиланням та подавайте заявку на отримання  мікрогранту  https://diia.gov.ua/services/grant-na-startap. У вас є можливість до 12 грудня 2022 року подати бізнес-план та здійснити свою мрію.

________________________________________________________________________

Фахівці Київської обласної служби зайнятості разом з соціальними партнерами підготували для вас цікаві тренінги, зустрічі з роботодавцями та майстер-класи, які допоможуть розібратися з ситуацією на ринку праці Київщини та навчать, як успішно працевлаштуватися.

Під час заходів ви маєте можливість:

  • детально ознайомитися з інформацією про послуги служби зайнятості;

  • підібрати постійну чи тимчасову роботу або працівників;

  • ознайомитися з актуальними вакансіями, які є у базі служби зайнятості, та професійно-кваліфікаційним складом безробітних;

  • отримати консультації фахівців з питань працевлаштування, профорієнтації, професійного навчання, різноманітних заходів задля добору кадрів

  • опанувати навички цифрової грамотності та користування електронними ресурсами

  • навчитися техніці пошуку роботи, отримаєте інформацію про джерела пошуку роботи

Фахівці служби зайнятості нададуть дієві поради як скласти резюме, як успішно пройти співбесіду у роботодавця та багато іншої корисної інформації.

Долучайтеся до наших заходів та будуйте успішну кар'єру

    

№ п/п

Назва БЦЗ

Назва вебінару

Планова дата проведення вебінару

Час початку проведення заходу

1

СЛАВУТИЦЬКА МІСЬКА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

11.11.2022

9:00:00

2

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МРЦЗ

Групова консультація, у т.ч. Із залученням соціальних партнерів

11.11.2022

11:00:00

3

БОГУСЛАВСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

11.11.2022

10:00:00

4

ВОЛОДАРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

11.11.2022

9:00:00

5

СТАВИЩЕНСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

11.11.2022

9:00:00

6

БЕРЕЗАНСЬКА МІСЬКА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

10.11.2022

14:00:00

7

ТЕТІЇВСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

10.11.2022

9:00:00

8

СКВИРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар з питань організації працевлаштування людей з інвалідністю

10.11.2022

15:00:00

9

ФАСТІВСЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

10.11.2022

11:00:00

10

1077, ЯГОТИНСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ (1000, КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЗ)

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

10.11.2022

9:00:00

11

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МРЦЗ

Міні-ярмарок

09.11.2022

11:00:00

12

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

09.11.2022 11:00:00

11:00:00

13

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

09.11.2022

9:00:00

14

БОГУСЛАВСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Виїзний захід в територіальну громаду

09.11.2022

9:00:00

15

ВИШГОРОДСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРА ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

09.11.2022

10:00:00

16

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МРЦЗ

Інформаційний семінар "Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес"

08.11.2022

14:00:00

17

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МРЦЗ

Виїзний захід в територіальну громаду

08.11.2022

8:00:00

18

ВОЛОДАРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

11:00:00

19

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

08.11.2022

11:00:00

20

ВОЛОДАРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

08.11.2022

9:00:00

21

РОКИТНЯНСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

9:00:00

22

СТАВИЩЕНСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

9:00:00

23

ЗГУРІВСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

10:00:00

24

ФАСТІВСЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

11:00:00

25

ЯГОТИНСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КОЦЗ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

08.11.2022

9:00:00

26

БОГУСЛАВСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

07.11.2022

10:00:00

27

ВОЛОДАРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

07.11.2022

10:00:00

28

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКРАЙОННА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості

07.11.2022

9:00:00

29

СЛАВУТИЦЬКА МІСЬКА ФІЛІЯ КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Тренінг з техніки пошуку роботи (цикл тренінгів)

07.11.2022

9:00:00

 

За більш детальною інформацією звертайтесь до підрозділу служби зайнятості, який найбільш зручний для відвідування. Контакти центрів зайнятості Київської області тут: https://kir.dcz.gov.ua/publikaciya/kontakty-centriv-zaynyatosti-kyyivskoyi-oblasti

____________________________________________________________________________

Які зміни відбулися у законодавстві щодо надання грантів для підтримки підприємництва

З 1 липня стартувала програма "єРобота", заявку на безповоротний грант для власної справи можна подати через Дію. 

Перша програма в межах "єРобота" — це гранти до 250 тисяч гривень на будь-який мікробізнес. 

Нагадаємо, що напрями витрат, покриття яких відбувається за рахунок мікрогрантів, визначені у пункті 5 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 (із змінами).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1065, що набрала чинності 29 вересня 2022 року, внесено зміни до вищезазначеного порядку і  пункт 5 викладено в новій редакції.

Тож покриттю підлягають наступні витрати:

придбання обладнання, необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (такі витрати повинні становити  сумарно не більше 50 відсотків розміру мікрогранту);

послуги маркетингу та реклами (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);

орендна плата за нежитлове приміщення (такі витрати повинні становити не більше 25 відсотків розміру мікрогранту);

орендна плата за обладнання (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);

лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (такі витрати повинні становити не більше 50 відсотків загального розміру мікрогранту);

використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Ознайомитись з іншими змінами у напрямку реалізації програми «єРобота» тут http://surl.li/delgf

Наразі триває VІІ хвиля подачі заяви на отримання мікрогранту. Якщо Ви маєте ідею власної справи та чітко розумієте, як її реалізувати, переходьте за посиланням та подавайте заявку на отримання  мікрогранту  https://diia.gov.ua/services/grant-na-startap

__________________________________________________________________________

Які ознаки фальшивих вакансій?

Не потрібно забувати, що крім добросовісних роботодавців на полювання виходять шахраї, ті, що шукають свою «здобич», використовуючи протизаконні методи.

Пошук роботи може затягнутися, якщо ви не зможете відрізнити справжні вакансії від фальшивих. Розповімо про пастки, які найчастіше шахраї використовують у фальшивих вакансіях. Це допоможе не гаяти час та швидко знайти надійного роботодавця.


Нереалістичні обіцянки. Це коли гарантують високий заробіток, не висувають ніяких вимог до кандидата, акцентують увагу на нічогонеробленні — тобто пропонують непропорційно високу грошову винагороду за просту працю. Типові слова-тригери в таких вакансіях: «високий дохід», «легка робота», «робота на дому», «впоратися може кожний», «вільний графік» тощо.

Як переконатися, що це не шахрай? Ніяк. Так діють лише аферисти, тому подібні вакансії сміливо пропускайте та закривайте.

Немає чітко описаних обов’язків. Зазвичай, вживаються фрази, які дуже узагальнено описують роботу спеціаліста: «просувати сторінку в соцмережах», «писати тексти». Проте великий акцент робиться на тому, яка людина потрібна: цілеспрямована, командна, стресостійка тощо.

Як переконатися, що це не шахрай? Можна спробувати відгукнутися на вакансію та попросити детальніше розповісти про ваші конкретні обов’язки. Якщо роботодавець губиться та повторює ті ж фрази-кліше, які є в описі вакансії, варто завершити комунікацію. Коли компанія відкриває вакансію, у неї є точне розуміння, хто їй потрібен, для чого та як буде оцінюватися ефективність роботи працівника.

Є дискримінація за віком чи статтю. Бачили оголошення, де першою ж вимогою є «дівчина 18-25 років» чи «хлопець 23-27 років»? Обходьте такі стороною. Відповідно до статті 2 КЗпП, у сфері працевлаштування забороняється будь-яка дискримінація, в тому числі за віком та статтю.

Читайте також

Як переконатися, що це не шахрайІноді невеликі компанії не дуже добре знають трудове право, тому публікують такі вакансії. Вони, звісно, можуть не бути шахраями, проте хіба можна розраховувати на нормальне ставлення та добрі умови праці, коли працівників там дискримінують вже на першому етапі?

Практично немає контактної інформації. Є лише прохання зв’язатися з роботодавцем в месенджері (телеграмі, вайбері). Далі аферист діє за однією з вищеописаних схем.

Як переконатися, що це не шахрай? Такі вакансії краще одразу пропускати.

Вказана некорпоративна електронна пошта. Зазвичай рекрутери чи інші контактні особи від компанії мають корпоративну пошту в форматі: імя@назвакомпанії. Проте невеликі організації та стартапи іноді можуть використовувати мейли на безкоштовних сервісах.

Як переконатися, що це не шахрай? Якщо електронна пошта викликає сумніви, спробуйте перевірити її в гугл. Можливо, вона вже фігурувала в списках аферистів або на форумах, де обговорюють нечесну взаємодію з кандидатами. Також подібний сумнів варто спростувати під час особистих переговорів з представником компанії.

Немає ніякої інформації про компанію. Ні місця знаходження, ні кількості працівників, ні логотипу, ні сайту, ні сторінки в соцмережах. Максимум — інформація про сферу діяльності.

Проте тут є винятки. Анонімно розміщувати вакансії можуть стартапи. Також таке буває, коли набором персоналу в компанію займається рекрутингове агентство. Тоді анонімність може бути проханням клієнта. Проте представник агентства йде на контакт, притримується правил ділового етикету у спілкуванні й на ваше прохання надішле всю важливу інформацію про роботодавця.

Як переконатися, що це не шахрай? Якщо компанія позиціонує себе як стартап, можна запитати у контактної особи про команду, яка представляє цей проєкт. І, наприклад, переглянути їхні сторінки в соціальних мережах. Якщо такої інформації вам не надають, краще на цьому етапі завершити комунікацію.

Інформація про компанію є, але такої компанії не існує.

Як переконатися, що це не шахрайНа жаль, ніяк. Закривайте таку публікацію та шукайте роботу далі.

Інформація про компанію є, але вона дещо спотворена чи неправдива. Наприклад, інший рік заснування чи опис подано не в стилі компанії.

Як переконатися, що це не шахрай? Знайдіть контактні дані на офіційному сайті компанії чи зайдіть на її сторінку в соцмережах. Зателефонуйте чи напишіть. Повідомте, що ви пошукач і побачили вакансію (вкажіть де або надішліть лінк). Розкажіть, що певні характеристики викликали у вас сумніви, і ви хочете переконається в реальному існуванні такої пропозиції.

Відомі компанії реагують на подібні запити швидко (протягом декількох годин) й чітко все пояснюють. І якщо вам скажуть, що така вакансія є, можна запитати, чому інформація спотворена.

Щoб не потрапити у тенета горе-працедавців, шукайте роботу за сприяння Київської обласної служби зайнятості. Для цього щоденно на сайті Київського ОЦЗ (https://kir.dcz.gov.ua/) та профілі Київської обласної служби зайнятості у соціальній мережі «Фейсбук» (https://www.facebook.com/kyivobl) оприлюднюються свіжі вакансії, діє телеграм-канал ДЦЗ: «Робота зараз: Державна служба зайнятості» https://t.me/worknowdcz, де можна підписатися на розсилку вакансій за регіоном чи галуззю. Знайти прийнятні пропозиції роботи клієнтам допомагають посадовці базових центрів зайнятості чи філій КОЦЗ (контакти – за посиланням https://kir.dcz.gov.ua/publikaciya/kontakty-centriv-zaynyatosti-kyyivskoyi-oblasti), консультаційна підтримка – на телеграм-каналі Київського ОЦЗ (https://t.me/+fnLlSCkuIls1ZjVi), а також за номерами телефонів гарячої лінії  +38 (044) 296-78-38  ( у робочі дні).

___________________________________________________________________________

Які навички (soft skills) хочуть бачити роботодавці у співробітниках після початку війни

Відповідальність – ключова навичка в сучасних умовах

Відповідальність – навичка, яка посідає першу сходинку в рейтингу найбажаніших якостей співробітника. Відсоток згадуваності цієї навички в воєнний період збільшився на 20% в порівнянні з довоєнним періодом. Наразі в 80% всіх вакансій, в яких згадуються soft skills, зазначені відповідальність. Бути відповідальним на роботі в сучасних умовах – це гарантувати виконання своїх професійних обов’язків, не зважаючи на своє місцезнаходження, повітряні тривоги, формат роботи чи, навіть, власний емоційний стан. Роботодавці хочуть бачити серед своїх співробітників людей, які завжди справляються з поставленими задачами.


Уважність – друга за затребуваністю навичка

Уважність в сучасних умовах набула більшої важливості та пріоритетності, ніж у мирний час. В листопаді минулого року уважність посідала п’яту сходинку в рейтингу soft skills. Її зазначали, як бажану рису кандидата, 31% роботодавців в своїх вакансіях. Нині в 70% вакансіях із переліченими навичками зазначена уважність. В теперішніх умовах вкрай важливо вміти концентруватися та не припускатися помилок в своїх професійних обов’язках.  На думку роботодавців, вміння працювати, не відволікаючись на сторонні події чи інформацію, та бути уважним – це вкрай важлива риса співробітника.

Тактовність

Сьогодні тактовність входить в трійку найбільш бажаних soft skills, які, на думку роботодавців, повинні мати кращі кандидати на вакансії. Порівнюючи з листопадом минулого року, частка згадуваності цієї навички зросла в три рази і зараз становить 62%.  Тактовність передбачає не лише просте дотримання правил поведінки, але й уміння розуміти ситуацію, події та не допускати можливих конфліктів. В сучасних умовах постійної напруги й хвилювання за своє життя та ситуацію в країні ця навичка неабияк стає в нагоді.

Навички роботи в команді важливі для кожного другого роботодавця

Вміння працювати в команді – навичка, яка практично не змінила місце в рейтингу за час війни. Як в мирний час, так у воєнний більше половини роботодавців зазначають цю навичку, як ключову. Злагоджена робота команди – це запорука успішного виконання поставлених керівництвом завдань. Коли в колективі здорові відносини та налагоджена взаємодія між співробітниками, то компанія може працювати незалежно від умов та формату роботи.

Комунікабельність

Комунікабельність людини проявляється через легкість входження в контакт з іншими людьми, відсутність замкнутості, ізольованості. Значення комунікабельності після початку війни дещо зросло, порівнюючи з мирним часом. Нині в 40% всіх вакансій зазначені ця якість, як бажана.

Стресостійкість – нові реалії військового періоду

Сьогодні в 35% вакансій роботодавцями зазначається стресостійкість як бажана навичка майбутнього співробітника. В мирний час її зазначали лише в 18% вакансій. Здатність зберігати спокій і врівноваженість незалежно від подій, які відбуваються, набуває нового сенсу. В умовах війни в усіх людей піднімається рівень стресу, проте роботодавцю важливо організувати роботу в нових реаліях. Підбираючи кандидата, роботодавець відразу намагається знайти людину, яка буде стійкою до стресів та ефективно виконувати свою роботу.

Орієнтація на результат – незмінна навичка

Орієнтація на результат є навичкою, яка займає стабільну сьому сходинку в рейтингу незалежно від того, війна зараз чи ні.  Для роботодавця важливо, щоб його співробітники рухалися в одному напрямку, були орієнтовані на результат та вели компанію до розвитку й процвітання. Роботодавці шукають людей, які можуть поставити собі ціль, беруть на себе відповідальність за її досягнення та ініціюють необхідні дії для цього.

Аналітичні здібності, самоорганізація та багатозадачність – нові виклики сьогодення

Аналітичні здібності, самоорганізація та багатозадачність закривають топ 10 найбажаніших навичок, їх зазначають у вакансіях 25% роботодавців. Вміння аналізувати та критично оцінювати ситуацію наразі дуже важлива риса. Самоорганізація – це вміння людини так організувати свою діяльність, щоб найповніше реалізувати свій потенціал та виконати поставлені задачі. В нових реаліях кожній людині потрібно пристосовуватися до ситуації та організувати свою роботу так, щоб не втратити продуктивність та виконувати поставлений план. Багатозадачність теж цінується роботодавцем. В непередбачуваних ситуаціях часто трапляється, що працівникам доводиться виконувати не лише свої задачі, а й додаткові. Роботодавці відразу шукають кандидатів, які зможуть це робити.

Новинки військового часу

Серед нових побажань у вакансіях роботодавці почали зазначати: гнучкість, мобільність, дисциплінованість, справедливість, оптимістичність та адаптивність. Також вказується дружелюбність, ввічливість та порядність. Нові реалії пошуку роботи в військовий час вносять свої корективи в бажані вміння та навички.  Підтягуйте свої soft skills та знаходьте роботу! 

_________________________________________________

Одним із нагальних завдань служби зайнятості сьогодні є якісне та оперативне надання послуг внутрішньо переміщеним особам. Так, з початку року:

  • 3,4 тис. внутрішньо переміщених осіб скористалися послугами служби зайнятості

  • 656  безробітних з числа ВПО працевлаштовано.

  • 35 осіб пройшли професійне навчання.

  • 2,7 тис. осіб отримали профорієнтаційні послуги.

  • 5 осіб взяли участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

Станом на 1 листопада  1,2 тис. внутрішньо переміщених осіб отримують послуги Київської обласної служби зайнятості та 932 особи отримують допомогу по безробіттю. Продовжуємо працювати в питанні надання повного спектра соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам, які сьогодні перебувають на Київщині.

Крім того, служба зайнятості впроваджує активні державні програми, які націлені на підтримку внутрішньо переміщених осіб та сприяють їхньому оперативному працевлаштуванню. Так, за компенсацією витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні до Київської обласної служби зайнятості звернулися 428 роботодавців. Програма допомогла забезпечити робочими місцями  565 ВПО.

За видами економічної діяльності ВПО працевлаштовані:

  1. Торгівля – 24%

  2. Переробна промисловість – 20%

  3. Освіта – 10%

  4. Охорона здоров'я – 9%

  5. Державне управління й оборона – 7%

Фахівці Київської обласної служби зайнятості продовжують підтримувати внутрішньо переміщених осіб а саме:

- організовують виїзні заходи в місцях компактного проживання ВПО

- допомагають у працевлаштуванні, організації профнавчання та оперативно надають послуги служби зайнятості у повному обсязі

- організовують консультації щодо працевлаштування, правових аспектів пошуку роботи та загального стану ринку праці  із залученням соціальних партнерів

______________________________________________

Хто має право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги?

Категорії громадян, які мають право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги, зазначені в Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у редакції зі змінами, внесеними Законом від 21.09.2022 р., № 2622-IX.

По-перше, усі застраховані особи. Крім них право на забезпечення та соціальні послуги мають зареєстровані безробітні з числа:

- молоді, яка закінчила навчання або звільнилася з військової служби і потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце;

- одинокі матері чи батьки, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, та один з батьків(прийомні батьки, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, усиновителі, опікуни, піклувальники дитини з інвалідністю), які мають право на призначення надбавки на догляд за дитиною.

Члени особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками, громадяни України, які працюють за межами України та не застраховані в системі соціального страхування на випадок безробіття країни, в якій вони перебувають, мають право на забезпечення за умови сплати страхових внесків.

Як припинити трудові відносини, якщо роботодавець перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування ?

Наразі ВПО мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку. Для цього їм необхідно подати до базового центру зайнятості (філії обласного центру зайнятості)за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою його припинення є день, наступний за днем подання такої заяви.

Водночас центр зайнятості, у день припинення трудового договору, повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними) та територіальні органи Пенсійного фонду України та Державної податкової служби України.

Законом України від 21 вересня 2022 року № 2622-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці”, зокрема визначено, що якщо роботодавець перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, вищевказана заява зберігається у центрі зайнятості (філії) до моменту деокупації (розблокування) відповідних територій. Після цього центр зайнятості (філія) протягом 7 календарних днів повідомляє роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними).

Чи може центр зайнятості внести запис до трудової книжки працівника про припинення трудового договору?

Так, може, але у визначених законодавством випадках.

Наразі, таким випадком є смерть роботодавця фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою.

Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця – фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою затверджено постановою  Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 року № 1172.

Для припинення трудового договору працівник подає в електронній або паперовій формі до центру зайнятості заяву та відповідний пакет документів. Датою припинення трудового договору вважається день подання заяви працівником.

Центр зайнятості на вимогу працівника на підставі відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування вносить запис про припинення трудового договору до трудової книжки, яку надав працівник, із зазначенням причини звільнення відповідно до пункту 81 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України, але не раніше ніж через три робочих дні з дня подання вищевказаної заяви.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь