A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Турбуючись про здоров’я, наближаємося до перемоги

Дата: 23.11.2022 10:23
Кількість переглядів: 68

     

COVID-19 перестав бути головною темою медіапростору, але не зник з нашого життя. Війна внесла свої корективи, і українці не повною мірою дотримуються протиепідемічних обмежень, знизилася кількість тестувань і вакцинацій. Це може спричинити значно інтенсивніше поширення хвороби порівняно з попередніми роками.

Кількість людей, які хворіють на COVID-19, в Україні збільшується щодня. Сьогодні держава забезпечує безоплатне тестування на COVID-19 усім громадянам за наявності симптомів.

Тому потрібно турбуватися про здоров’я: своє та оточуючих.

Безоплатний ПЛР-тест роблять пацієнтам із яскраво вираженими симптомами ГРВІ, пневмонії або тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Якщо маєте підозру на COVID-19, зверніться до свого сімейного лікаря, а в разі якщо його у вас немає – до найближчого медичного закладу. Лікар оцінить симптоми й ухвалить рішення про направлення на безоплатне тестування.

Вчасний тест на COVID-19 – це:

– запорука правильного лікування;

– захист ваших близьких;

– захист людей із груп ризику, для яких вірус становить смертельну загрозу.

Держава забезпечує безоплатне тестування на підставі Наказу МОЗ України від 17.09.2020 № 2122.

Також важливо подбати про вакцинацію – першою, другою чи бустерною дозою.

Пам’ятайте! Вчасне виявлення хвороби запобігає її поширенню, а вакцинація зменшує вірогідність виникнення ускладнень.

Таким чином ми не тільки захищаємо своє здоров’я, а й робимо все можливе, щоб не збільшувати навантаження на медичну систему, яка зараз працює на межі своїх можливостей.

Вчасне тестування та вакцинація - це ключові доведені інструменти для стримування пандемії та запобігання тяжкому перебігу хвороби у разі інфікування”.

Детальніше про способи отримання направлення на безоплатне тестування та вакцинацію від COVID-19 тут: https://bit.ly/3LNw6vy

Є питання – Контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19

Турбота про здоров'я – твій внесок у перемогу!

  Антибіотикорезистентність

Антибіотики вбивають бактерії або зупиняють їхній розвиток. Так вони допомагають організму протистояти захворюванню.

Адаптація організмів — це еволюція, а мікроби адаптуються й еволюціонують швидко. Тож антибіотики стають усе менш ефективними, а мікроби — більш стійкими. Це і є антибіотикорезистентність. А нових антибіотиків вчені винаходять з кожним десятиліттям все менше.

Бактерії навчаються самі та навчають інших бактерій, навіть інших видів — ось у кого б людству повчитися взаємовиручці! Безвідповідальне використання людьми антимікробних препаратів прискорює ріст резистентності. Тут людство програло велику битву — антибіотики незабаром можуть зовсім припинити працювати.

Стійкість бактерій до антибіотиків — це явище закономірне. Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться. Наприклад, що частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього

Власне, головна причина появи резистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу.

ВООЗ називає стійкість до антибіотиків однією з головних проблем для глобальної охорони здоров’я. Від захворювань, що спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями, щороку помирає 700 тисяч людей. Якщо продовжити безвідповідально поводитися з цими препаратами, незабаром ми залишимося з бактеріями сам на сам.

Зупинити резистентність ми вже не можемо — тут без варіантів. Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток, і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.

Для цього потрібно пам’ятати одну просту річ: призначати антибіотики — це справа лікаря!

Що найважливіше варто знати про антибіотики:

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не використовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь