A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

25 листопада Таращанська міська територіальна громада долучається до проведення Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства»

Дата: 25.11.2022 21:46
Кількість переглядів: 84

Фото без опису
Така Міжнародна інформаційна кампаніяпроводиться в Україні щороку і триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня -міжнародного Дня прав людини.

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у школі, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його. Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, кампанія підтримується міжнародною спільнотою.

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують протягом цього часу свої зусилля. Вони об’єднуються заради однієї спільної мети - збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.

У ці дві неділі, які дістали назву «16 днів проти насильства», також відзначають низку міжнародних днів і річниць:

29 листопада – Міжнародний день захисту прав жінок; 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день інваліда,

5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Річницю з дня «Монреальськоїрізанини»;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

Ключові дати акції акцентують увагу на непересічній цінності таких принципів ненасильницького людського співіснування у суспільстві, сім’ї, учнівському середовищі, як свобода, взаємоповага, справедливість, особиста недоторканість, милосердя.

Дати початку та завершення кампаніїстворюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Україна приєдналась до цієї кампанії у 2000 році, об’єднавши 20 регіонів України та 75 державних та неурядових організацій.

Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Повномасштабна війна загострила проблему домашнього насильства в Україні. Боротьба з цим явищем не втрачає своєї актуальності й стає все більш ширшим поняттям.

Ризик збільшення насильства через війну зростає через:

• психоемоційні навантаження;

• швидкі зміни;

• втрату економічної свободи;

• вимушене переселення;

• обмеження в русі.

В українському суспільстві і до повномасштабної війни було звичним замовчувати тему насилля. Тож зараз, з огляду на ситуацію в країні, можуть сказати, що питання домашнього тагендерно зумовленого насильства - "не на часі".

Війна нормалізує насильство і це ризик. Якщо ми не будемо вчасно реагувати на факти насильства, ці проблеми будуть тільки зростати.

Під час війни потерпілі рідше звертаються по допомогу - мовляв, є важливіші проблеми. 

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії - жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці.

Загалом інформаційна кампанія «16 днів проти насильства», яка розкриває небезпеку толерування насильства у суспільстві, помітну тенденцію знецінювати тему особистої небезпеки на фоні загальнонаціональних викликів, має два великих посили. Перший - що робити суспільству, щоб запобігати проявам усіх видів насильства. Другий - якщо це трапляється, як потерпілому дати собі раду.

Де шукати захисту від проявів насильства?
•    звернутися до поліції 102 та повідомити про факт насильства. Співробітники поліції «по гарячих слідах» повинні виїхати на виклик, зафіксувати факт домашнього насильства;
•    зателефонувати на Урядовий контактний центр 15-47, де цілодобово надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства та психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям;

•    зателефонувати до безкоштовного номеру системи БПД 0 800-213-103 або звернутися  до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги;

•    зателефонувати до національної «гарячої лінії» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та національної «гарячої лінії» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації  0-800-500-335 або 116-123 (короткий номер з мобільного).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь