Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє:

Дата: 07.02.2023 08:43
Кількість переглядів: 86

Фото без опису


Відтепер, роботодавці, в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можуть формувати заяву-розрахунок на підставі даних паперового листка непрацездатності. 

Для цього у формі заяви-розрахунку необхідно зазначити тип листка непрацездатності «паперовий», вказати його серію та номер та додати до заяви-розрахунку скановану копію паперового лікарняного (кольорову).

____________________________________
9 лютого 2023 року спливає граничний термін подання податкового розрахунку про суми доходу, нарахованого на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску за IV квартал 2022 року.

Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у  період воєнного стану або стану війни» від 3 березня 2022 року № 2115-ІX   неподання звітності не передбачено. 
 
Періоди, за які несплачені суми ЄСВ та не подано звітність за найманих працівників, до страхового стажу не зараховуються.
А це призводить до втрати права застрахованих осіб на соціальні гарантії: призначення, перерахунок пенсій, соціальні допомоги, виплати по безробіттю та оплата лікарняних листів непрацездатності.

Вчасно  сплачений єдиний соціальний внесок - є запорукою наповнення бюджету Пенсійного фонду, а відтак і своєчасного здійснення пенсійних та соціальних виплат особливо в умовах воєнного стану.
 
Задля збереження прав застрахованих осіб закликаємо роботодавців Київщини подати звітність у встановлені законодавством терміни.

_______________________________________
На урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 20.01.2023 № 79 “Деякі питання призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною“.

Зокрема, затверджено Порядок, яким визначено механізм призначення і виплати зазначеної щомісячної грошової виплати. Постанова  передбачає, що призначення і виплата щомісячної грошової виплати здійснюється органами Пенсійного фонду України, у тому числі особам, які не є пенсіонерами. Щомісячна грошова виплата встановлюється з 1 січня 2023 року, якщо звернення за її призначенням матиме місце до 1 липня 2023 року.

Особам, які одночасно мають право на отримання щомісячної грошової виплати, передбаченої Законом  України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян” , та пенсії відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” чи підвищення та/або надбавки до пенсії, щомісячного довічного грошового утримання або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, виплата здійснюється за однією з цих підстав.

Пенсійному фонду України доручено забезпечити автоматичне призначення щомісячної грошової виплати особам, які набули на неї право та станом на 1 січня 2023 року перебували на обліку в його територіальних органах як отримувачі виплат відповідно до Законів України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, за матеріалами пенсійних справ (за наявності необхідних документів).

 Довідково:
Нормативний  акт прийнято з метою забезпечення реалізації норм Закону України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”, що набув чинності з 1 січня 2023 року.

____________________________________

Обчислення середньоденної заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266. 

Постановою Уряду від 02.12.2022 № 1350 до цього Порядку було внесено зміни, які набули чинності з 1 січня 2023 року. Зокрема, пунктом 3 Порядку передбачено виключний перелік поважних причин, за яких невідпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати. Період призупинення дії трудового договору внесено до переліку зазначених причин саме з 1 січня 2023 року. 

Тобто, при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, які розпочалися після цієї дати, із розрахункового періоду виключаються календарні дні призупинення дії трудового договору. При розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 року, такі періоди не виключаються.

___________________________________

Вдова загиблого Захисника України має право на пільги, визначені статтею 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема, на 50-відсоткову знижку з оплати комунальних послуг. 

Пільга надається без урахування середньомісячного доходу на такі послуги:

- з управління багатоквартирним будинком;
- з постачання та розподілу природного газу, електричної і теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;
- на оплату абонентського обслуговування для споживачів за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо-будинкових систем про надання комунальних послуг, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об'єднання співвласників, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;
- на придбання твердого палива і скрапленого газу.

При розрахунках плати за опалення та користування житлом площа, на яку надається знижка, становить 21 кв. м на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю. 

Якщо ж дружина є непрацездатною і проживає у сім'ї, яка складається лише з непрацездатних осіб, 50-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла надається на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. м на кожну особу, яка має право на знижку оплати, та 21 кв. м на сім'ю).

Важливо!
Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо надаються незалежно від виду житла чи форми власності на нього.
______________________________________

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу.

У інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, установою чи організацією, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

_____________________________________

На сьогодні пенсійний вік як для чоловіків, так і для жінок становить 60 років. 

У 2023 році, щоб стати пенсіонером у віці 60 років, необхідно мати не менше 30 років страхового стажу( на рік більше, ніж було у 2022 році).

Також у 2023 році у разі відсутності необхідного страхового стажу після досягнення 60 років (менше 30 років), українці можуть скористатися правом виходу на пенсію за віком по досягненню 63 - річного віку зі страховим стажем від 20 до 30 років та 65 - річного віку за наявності страхового стажу від 15 до 20 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь