A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Дискримінація та сексуальні домагання – важливі питання, які стосуються кожного

Дата: 23.02.2023 14:00
Кількість переглядів: 172

Сучасний світ є цікавим і багатогранним, бурхливим і потужним, цей світ постійно поглинає нас своїм нестримним ритмом. Тому все своє життя ми зіштовхуємося з різними подіями, обставинами, явищами, проблемами, які навчаємося вирішувати, зазвичай, різним чином. Найчастіше наші дії залежать від того, наскільки ми проінформовані чи маємо досвід подібного або, іншими словами, наскільки нам відомо про те, з чим саме нам довелось зустрітись.

Останнім часом багато хто з нас в своєму повсякденному житті зустрівся, а в деяких випадках і відчув, що таке мобінг, цькування, жорстке поводження, агресія, чіпляння, зловживання. Але мало кому відомо, що все це синоніми або різновиди домагань, які включать в себе різні види дискримінації.

Такі поняття як дискримінація, домагання, насильство, зазіхання, переслідування, помста вважаються формами неправомірної і неприпустимої поведінки особистості.

Політика будь-якої організації, незалежно від форми її діяльності, повинна бути спрямована на підтримку та сприяння створенню професійної, психологічно комфортної атмосфери в колективі, дотримання правил етики всіма співробітниками.

 

Дискримінація - ситуація, за якої особа та/або група осіб за їх ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі. Дискримінація - це несприятливе ставлення до будь-якої особистості, засноване на фактичній або прогнозованій приналежності людини до певного соціального класу, категорії, до яких він чи вона належить або походить, а не на підставі його чи її особистих заслуг, професійних якостей та досвіду.

Сексуальне або гендерне домагання - це одна з форм дискримінаційного домагання. Це тиск на особистість за ознакою статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності та вподобань. Це тиск на особистість за рахунок слів, знаків, жестів, розіграшів, залякувань або фізичної поведінки, які мають сексуальну природу, або які спрямовані на людину через його чи її стать та ідентифікацію. Сексуальні домагання – це також словесні або фізичні загравання, відверті сексуально зневажливі висловлювання або дискримінаційні зауваження, зроблені особистості, які викликають приниження, дискомфорт чи зниження продуктивності роботи. До сексуальних домагань відносимо й пред’явлення сексуальних вимог або запрошення до сексуальних послуг в обмін на привілеї.

Прикладами забороненої поведінки є:

• зґвалтування, сексуальне насильство, розбещення або спроби здійснити ці напади;

• навмисна або ненавмисна поведінка сексуального характеру. Це можуть бути  дотики, щипання, поплескування, хапання;

• ворожі дії або звернення після отримання відмови у сексуальному контакті;

• небажані загравання, пропозиції або інші коментарі сексуального характеру (запити сексуальних послуг, погрози, зауваження, жарти, коментарі, публікації принизливого або сексуального чи порнографічного характеру, знущання та інше).

Насильство - це акт проти волі і без згоди особистості.

Переслідування - це систематичне погане ставлення до окремої особи через його чи її приналежність до певної категорії, раси, статі, гендерної ідентичності, кольору шкіри, віросповідання, релігії, віку, національного походження, етнічної приналежності, інвалідності, статусу, орієнтації, вагітності, генетики, сімейного стану або громадянства.

Прикладами забороненої поведінки є:

  • образливі та принизливі зауваження;
  • словесні образи, дражніння, знущання, висміювання, натяки;
  • фізичні напади, коментарі, жарти, вимоги та ін.

Помста - це будь-який несприятливий вплив проти особистості, спричинений звинуваченням його чи її в дискримінації чи домаганні.

Прикладами забороненої поведінки є:

  • звільнення, приниження в посаді, відмова просування в кар’єрі.

Усі види домагань можна поділити на фізичний та психологічний види насильства. Фізичний вид насильства включає сексуальне насильство та сексуальні домагання, а психологічний вид стосується стресу та знущань.

Прояви будь-якого виду домагань стають запорукою для формування і збільшення кількості негативних наслідків для особистості у подальшій життєдіяльності. Це зниження самооцінки, рівня мотивації, порушення та блокування креативного мислення, руйнування взаємовідносин і багато інших негативних факторів, які призводять до погіршення стану як фізичного, так і психологічного здоров’я особистості. Оскільки наведені неправомірні явища є руйнівними для особистості, необхідно звернути увагу на шляхи боротьби, протидії і вирішення проблем, пов’язаних із домаганнями. Для запобігання сексуальним домаганням важливо створити такий мікроклімат і умови колективної взаємодії, які чітко давали б зрозуміти, що сексуальні домагання є неприпустимими. Важливо також ліквідувати культуру безкарності, яка часто їх супроводжує, а також гендерні, культурні, та соціальні норми, які підтримують насильство та домагання. Потрібно створити культуру, засновану на взаємоповазі та гідності.

Керівники усіх рівнів повинні нести відповідальність за вжиття заходів у підконтрольних їм сферах, спрямованих на запобігання насильству та домаганням. Політика запобігання сексуальним домаганням має включати в себе заходи, спрямовані на розповсюдження відповідної інформації серед співробітників, проведення консультативних зустрічей для зацікавлених осіб, а також розробку та неухильне дотримання кодексу поведінки, який суворо забороняє сексуальні домагання.

Необхідно чітко зазначити неприйнятність порушень поведінки та визначити відповідні наслідки та дисциплінарні заходи.

 

Якщо особа стала об’єктом дискримінації у будь-якому її прояві

Така особа має право звернутися зі скаргою до відповідних органів, а саме:

- Верховна Рада України;

- Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

- Кабінет Міністрів України;

- інші державні органи, а також органи місцевого самоврядування;

- громадські організації, фізичні та юридичні особи.

Нормативні документи, які можуть бути корисними

Конституція України

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/5207-17

Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2866-15

Загальна декларація прав людини

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_015

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь