Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ГРИБИ - БІДА, ЯКУ МИ ЗНАХОДИМО САМІ!

Дата: 08.08.2023 12:58
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Гриби – це  «їстівний» продукт, який  кладе на лікарняні ліжка десятки людей під крапельниці і, в кінцевому підсумку,  людина залишається інвалідом з практично «неробочою» печінкою, в гіршому випадку потрапляє в морг.

У м. Біла Церква у серпні  2023р. від отруєння грибами постраждала 1 людина.  Причиною стали гриби «зонтики», зібрані у Томилівському лісі.

З усіх отрутних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка. Про грізні наслідки, зв'язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більш. Клінічна картина цього отруєння  має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10 – 12 год., у потерпілих відзначаються жорстокі болі в животі, частий стілець, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, анурія і коматозний стан.

На другому місці по токсичності – найбільш ранні весняні гриби. Через 8-10 год.  після вживання в потерпілих з'являються тривала блювота, сильні болі в животі, судороги і надалі розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30%.

На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан). Смертність при цих отруєннях звичайно не перевищує 2 – 3%.

       У разі якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім'ї з'являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам'ятайте, пізно почате лікування (на 2 - 5 добу) в більшості випадків безуспішно! До надання лікарської допомоги важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок. Для уточнення діагнозу зберігайте все не з'їдені гриби.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні  викидайте.  Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте.

 -  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.

-  При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.      

- Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.

Ми сподіваємось, що Ви поставитеся серйозно до наших попереджень і це допоможе уникнути неприємностей.

 При перших ознаках отруєння своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь