ГРИБИ - БІДА, ЯКУ МИ ЗНАХОДИМО САМІ!
Гриби – це «їстівний» продукт, який кладе на лікарняні ліжка десятки людей під крапельниці і, в кінцевому підсумку, людина залишається інвалідом з практично «неробочою» печінкою, в гіршому випадку потрапляє в морг.
У м. Біла Церква у серпні 2023р. від отруєння грибами постраждала 1 людина. Причиною стали гриби «зонтики», зібрані у Томилівському лісі.
З усіх отрутних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка. Про грізні наслідки, зв'язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більш. Клінічна картина цього отруєння має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10 – 12 год., у потерпілих відзначаються жорстокі болі в животі, частий стілець, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, анурія і коматозний стан.
На другому місці по токсичності – найбільш ранні весняні гриби. Через 8-10 год. після вживання в потерпілих з'являються тривала блювота, сильні болі в животі, судороги і надалі розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30%.
На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан). Смертність при цих отруєннях звичайно не перевищує 2 – 3%.
У разі якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім'ї з'являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам'ятайте, пізно почате лікування (на 2 - 5 добу) в більшості випадків безуспішно! До надання лікарської допомоги важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок. Для уточнення діагнозу зберігайте все не з'їдені гриби.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.
Ми сподіваємось, що Ви поставитеся серйозно до наших попереджень і це допоможе уникнути неприємностей.
При перших ознаках отруєння своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.