Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Поговоримо про аб'юз…

Дата: 09.11.2023 15:02
Кількість переглядів: 135

У наш час все частіше можна почути слово «аб'юз», «аб'юзер», що означає людину, яка практикує такий психологічний прийом.

Аб'юз в перекладі означає «насильство», «образа» і «жорстоке поводження», а людина, яку називають аб'юзером, піддає інших насильству -   ображає, принижує, шантажує або примушує їх до чогось проти їхньої волі.

Аб’юз – це форма психологічного насильства. Людина-аб’юзер не б’є фізично, а тисне шляхом маніпуляцій, ігор, психологічного тиску і різних хитрощів. Аб’юзер в буквальному сенсі змушує партнера зробити те, чого хоче він сам.

Абьюз - це серйозно?

Так, тому, що його не так просто виявити. Звичайно, відкритий абьюз (примус до чогось, фізичне насильство) - це те, що легко виявити неозброєним оком. Але за допомогою психологічних прийомів і маніпуляцій партнер може підпорядкувати вас собі, серйозно спотворити ваше світосприйняття і самооцінку. Вплив аб’юзера на ваш психологічний стан може бути небезпечним, бо  самооцінка і внутрішня незалежність - це те, що важко відновити.

Хто такий аб'юзер?

Це може як чоловік, так і жінка, хоча за статистикою чоловіків-аб’юзерів значно більше. У певних варіаціях аб’юзинг може проявлятися і у стосунках між батьками та дітьми, колегами по роботі, друзями.

Аб'юзером може бути хто завгодно, починаючи від найближчих людей - батьків, бабусь і дідусів, дітей і чоловіка, і закінчуючи людьми сторонніми, як більш, так і менш значущими - начальником, сусідом, продавцем в магазині і навіть попутником в громадському транспорті, поспілкувавшись з яким, ви ще довго будете почуватися пригнічено. А йому, власне, це і треба.

Аб'юзер – це, зазвичай, людина з купою комплексів, незадоволена собою і своїм життям, яка не може впоратися зі своїми проблемами, проте намагається зробити крайніми інших - як близьких, так і не дуже людей.

 

Найважливіша ознака аб'юзу

Систематичність. Якщо людина раз або два пожартувала стосовно іншого або, до прикладу, накричала на нього, це ще не аб'юзер. Аб'юзером її можна вважати лише тоді, коли  вона принижує або ображає когось постійно.

Як розпізнати аб'юзера

  1. Він/вона перевіряє де ти і з ким, контролює всі вхідні і вихідні в твоєму телефоні, патологічно ревнує та не довіряє вам;
  2. Прагне скоротити коло спілкування свого партнера, а отже, і середовища, що підтримує і яке знадобиться, щоб припинити ці стосунки;
  3. Для партнера характерна часта зміна емоційного стану, часто без причини, й інша людина повинна постійно вгадувати, що відбулося, і підлаштовуватися під такі зміни настрою;
  4. Він/вона часто нехтує емоціями чи потребами іншого;
  5. Принижує тебе, кажучи що "це жарт"; зневажливо ставиться  (прояви сарказму, неповаги до позиції чи думки партнера, зверхність, нехтування нормами ввічливості, ігнорування особистих кордонів);
  6. Не радіє твоїм успіхам і применшує твої перемоги;
  7. Виражена егоцентричність партнера (фокус на своїх бажаннях);
  8. Прагне, щоб ваші стосунки були нестабільними через постійну підтримку напруги, ігнорує спроби прояснити стосунки, обговорити проблему;
  9. Вимагає тотального розуміння, якщо помиляється, але не пробачає й дрібної помилки щодо себе;
  10. Практикує зникати або замовкати, що може бути головним способом маніпуляції й управління партнером;
  11. Схильність чинити тиск в інтимних стосунках.

Наявність у вашого партнера хоча б декількох з цих ознак має вас насторожити!

Отже, аб’юзивні стосунки (від англ. Abusive relationships) – залежні стосунки, в яких партнер порушує особисті кордони іншої людини, принижує, допускає жорстокість в спілкуванні і діях з метою придушення волі жертви. У такому типі відносин жертва і агресор не змінюються місцями, а жертва з деяких причин не може опиратися тиску. 

Якщо ви підозрюєте, що ваші стосунки набули характеру аб’юзивних або ваш партнер аб’юзер, постарайтеся знайти якомога більше інформації про це. Варто знайти тих, хто вас підтримає і буде на вашому боці, почніть обговорювати це з близькими людьми, заручіться підтримкою, адже самотність - зброя аб’юзера.

Якщо аб’юз посилюється і ви не в змозі щось змінити,  тоді вихід тільки один - іти з таких стосунків. Дайте собі час відновитися! Важливо пам’ятати, що відповідальність за насильство лежить на людині, яка його чинить.

 

Чим шкідливий аб’юз для людини, яка страждає від нього?

Людина сумнівається в собі та своїй реальності. Вона відчуває невпевненість у своїх рішеннях і через цю невпевненість намагається ухвалювати якомога менше рішень, більше орієнтуватися на думку поруч, і найчастіше це думка аб’юзера.

Чи можна уникнути аб’юзивних стосунків?

Потрапити в стосунки з аб’юзером може будь-яка людина, адже на початку вони нічим не відрізняються від звичайних. Проте, на початку будь-яких стосунків потрібно бути уважними, чи поважає партнер ваші межі, чи враховує ваші інтереси та бажання. Це цілком посильне завдання, яке допоможе помітити ознаки аб’юзу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь