Ботулізм
Ботулізм - це гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою ботулізму та її токсинами.
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. В грунті збудник ботулізму знаходиться у вигляді спор, які дуже стійкі до різноманітних впливів, в тому числі не гинуть при кип'ятінні.
Потрапляючи до анаеробних умов (без доступу кисню), збудник ботулізму починає виробляти токсин, який є найбільш небезпечним з органічних отрут. Навіть незначна кількість токсину викликає у людини смерть.
Ботулотоксин вражає нервову систему: з'являються розлади зору, «туман» або «сітка» перед очима, порушення ковтання, мови. З боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла. Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізовану допомогу (введення протиботулістичної сироватки) наступає смерть від паралічу дихальних м'язів.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів. Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.
Потенційно небезпечні продукти харчування:
-
домашні консервовані гриби;
-
м'ясна домашня консервація;
-
в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);
-
домашні ковбаси;
-
продукти без належної термічної обробки.
Найчастіше захворювання виникають при вживанні консервів домашнього користування (грибних, овочевих, рибних), оскільки при їх приготуванні утворюються анаеробні умови. Тому на агропродовольчих ринках категорично забороняється продаж консервів домашнього приготування.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна визначити візуально, при цьому не змінюються органолептичні (смакові) властивості продукту.
У питаннях профілактики ботулізму основними є наступні рекомендації:
-
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
-
уникати купівлі риби і рибопродуктів на стихійних ринках, з відкритих вітрин, лотків, транспортних засобів, з рук підозрілих осіб тощо;
-
в торговій мережі на продукти сумнівної якості вимагати документи, які засвідчують якість продукту;
-
ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
-
не вживати «бомбажні» консерви. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки;
-
швидкопсуючі харчові продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їхньої реалізації;
-
при виготовленні консервації, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Також важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
-
не рекомендується консервувати у герметично закриті банки (металева кришка) гриби, тому, що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту;
-
рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів та ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
Дотримання цих рекомендацій вбереже Вас та Ваших рідних від прихованої небезпеки.