Профілактика отруєнь грибами
Гриби –це їстівний продукт, який кладе на лікарняні ліжка десятки людей під крапельниці і, в кінцевому підсумку, людина залишається інвалідом з практично «неробочою» печінкою, в гіршому випадку невідкладні реанімаційні заходи і зусилля лікарів не можуть врятувати хворого.
Незважаючи на щорічну сумну статистику і неодноразові попередження, на території громади триває інтенсивний збір дикорослих грибів.
З усіх отруйних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка. Про грізні наслідки, зв’язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більше. Клінічна картина цього отруєння має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10-12 годин, у потерпілого спостерігаються сильні болі в животі, часте випорожнення, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, анурія і коматозний стан.
На другому місці по токсичності – найбільш ранні весняні гриби. Через 8 – 10 годин після їх вживання в потерпілих з’являються тривала блювота, сильні болі в животі, судороги і надалі розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30 %.
На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів ( слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судоми і коматозний стан ). Смертність при цих отруєннях звичайно не перевищує 2 – 3 %.
У разі, якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім’ї з’являються ознаки ураження шлунково- кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам’ятайте: пізно почате лікування ( на 2- 3добу) в більшості випадків - безуспішне! До надання лікарської допомоги важливо викликати блювоту ( якщо не було мимовільної блювоти ) і промити шлунок. Для уточнення діагнозу потрібно зберігати всі нез’їдені гриби.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:
- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях ( магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
-збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
-ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні- викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте.
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.
- при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити ;
- ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.
Ми сподіваємось, що ви поставитеся серйозно до наших попереджень і це допоможе уникнути неприємностей. При перших ознаках отруєння своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.