Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує!

Дата: 16.07.2024 16:05
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Обережно ботулізм!

В Україні останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм.  Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів. З початку року в Україні зареєстровано 28 постраждалих від ботулізму, з них 3 людини померли.  Причиною захворювання послужили консервована продукція (м’ясо, гриби), риба солена домашнього приготування.

Невтішні факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе на смертельну небезпеку.

Нагадаємо,  ботулізм – тяжке харчове отруєння, зумовлене   споживанням продуктів, що містять ботулотоксиниТоксин який виробляє мікроб ботулінус – смертельна отрута, у 375 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів: всі ті продукти, які піддалися забрудненню грунтом або забрудненню  вмістом кишечника тварин, риб і птахів,  і містять в собі спори збудника ботулізму. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті.

Найчастіше причиною ботулізму стають консервовані в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору ( ви не можете читати текст, але добре бачите предмети);
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми  найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Якщо з’явилась найменша підозра на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаряНенадання захворівшому своєчасної кваліфікованої допомоги, може привести до смерті.

Щоб не захворіти ботулізмом  їжу треба готувати тільки із  доброякісних продуктів. Не консервувати в домашніх умовах ( без наявності автоклава) м’ясо та рибу. Гриби, овочі, фрукти перед консервуванням  необхідно старанно промити і витримати  рецепти консервування. Не варто консервувати гриби у герметично закритих банках, їх краще солити і зберігати при температурі не вище 0-30С. Якщо при зберіганні домашніх консервів кришка здулася (“бомбаж”) або вміст банки має змінений запах, колір – це свідчить про недоброякісність продукту. Категорично заборонено не то що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб оцінити їх смак. Це дуже небезпечно.

 Бережіть своє здоров’я, попереджайте своїх рідних та знайомих  про небезпеку вживання недоброякісних продуктів .

 

 

Обережно! Вірусний гепатит А!

Згідно повідомлення Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у       смт Рокитне Білоцерківського району Київської області у січні виявлено випадок захворювання дитини  (школяра) на  вірусний гепатит А. Дитина перебуває на стаціонарному лікуванні. При проведенні епідеміологічного розслідування серед контактних осіб в домашньому осередку хвороби, після медичного та лабораторного обстеження, виявлено ще одну дитину, інфіковану вірусом гепатиту А (вихованця дитячого садка). На підставі даного факту своєчасно проведено санітарно-епідеміологічне розслідування обох випадків, дезінфекцію в осередку інфекційної хвороби. В закладах освіти, які відвідували захворілі діти, проводиться комплекс профілактичних заходів. Також лікарями проведено медичне обстеження  57 контактних осіб  та встановлено за ними постійне медичне спостереження. Серед обстежених контактних осіб наразі інфікованих  вірусом гепатиту А не виявлено.

Проведення протиепідемічних та профілактичних заходів в осередку інфекції та в навчальних закладах, а також спостереження за станом здоров’я контактних осіб продовжується.

Вірусний гепатит А - типова гостра кишкова інфекція, джерелом збудника якої є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання.

Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. РНК-місний вірус гепатиту А (ВГА) - (HAV) можна виявити у фекаліях хворого наприкінці інкубації і в наступні 10-12 днів. Тому максимальна заразність припадає на початковий період.

Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами. Можлива передача вірусу парентеральним шляхом через кров, взяту в донора наприкінці інкубаційного періоду гепатиту А, чи кров ін’єкційних споживачів наркотичних речовин. Часто заражаються HAV особи, які практикують гомо- і оральні сексуальні контакти.

Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп підвищеного ризику відносять різні організовані колективи (будинки-інтернати, школи, військові частини тощо). Особи віком після 30 років на вірусний гепатит А хворіють рідко.

Для запобігання розповсюдження захворювання потрібно хворого госпіталізувати, в його квартирі провести відповідні профілактичні заходи. За особами, які спілкувались з хворим, встановлюють медичний нагляд.

При вірусному гепатиті А чітко виявляють сезонність і періодичні підйоми захворюваності через кожні 8-12 років і більше. Періодичність для кожного регіону різна. Після перенесеної хвороби залишається стійкий, можливо довічний, імунітет. При безсимптомних формах формується менш напружений імунітет, ніж при клінічно виражених.

Хвороба ВГА тісно пов’язана з поганою санітарією і відсутністю навичок особистої гігієни. На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко призводить до смертельного результату, але вона може викликати симптоми, що ослабляють здоров’я.

Гепатит А може призводити до значних економічних та соціальних наслідків в громадах. На відновлення здоров’я людей для повернення на роботу, до школи і до повсякденного життя можуть йти тижні і місяці.

Симптоми ВГА

Симптоми гепатиту А можуть бути як легкими, так і важкими. Вони можуть включати підвищену температуру, нездужання, потемніння сечі і жовтяницю (пожовтіння шкіри і очних білків). Не у всіх інфікованих людей виявляються всі ці симптоми. Ознаки і симптоми хвороби у дорослих людей спостерігаються частіше, ніж у дітей, а вірогідність розвитку тяжкої форми і смерті вище в літньому віці. У інфікованих дітей у віці до шести років звичайно не спостерігається яких-небудь помітних симптомів, і лише у 10% розвивається жовтяниця. У більш старших дітей і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання. Більшість людей одужує через кілька тижнів, а іноді місяців без ускладнень.

Профілактика

Покращення санітарії і вакцинація проти гепатиту А є найбільш ефективними способами боротьби з цією хворобою.

Достатні запаси безпечної питної води та належна утилізація стічних вод на рівні громад в поєднанні з дотриманням особистої гігієни, такий як регулярне миття рук, сприяють обмеженню розповсюдження ВГА.

Надійним способом захисту від гепатиту А є щеплення!

На міжнародному ринку доступні кілька вакцин проти гепатиту А. Всі вони схожі з точки зору надійності захисту людей від вірусу і їх побічних ефектів. Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає.

Майже у 100% людей розвиваються захисні рівні антитіл до вірусу протягом одного місяця після введення однієї дози вакцини. Навіть у випадку впливу вірусу одна доза вакцини має захисний ефект протягом двох тижнів після контакту з вірусом. Тим не менш, виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту протягом приблизно 5-8 років після вакцинації. У мільйонів імунізованих людей не спостерігалося будь-яких серйозних несприятливих реакцій. Цю вакцину можна вводити в якості складової частини в програми регулярної імунізації дітей та надавати разом з вакцинами, звичайно пропонованими для поїздок.

Паралельно вакцинації необхідно проводити санітарну освіту для покращення санітарії і гігієнічних навичок населення нашої області.

Бажаємо усім здоровʼя!

 

 

Як уникнути кишкових захворювань влітку

У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.  

Слід пам’ятати, що для бактеріальних гострих кишкових інфекцій характерна літньо – осіння сезонність, для вірусних – зимово – весняна. Можливі як поодинокі захворювання, так і групові спалахи хвороби. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. 

Терміном гострі кишкові інфекції об’єднують велику групу інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту зі схожим механізмом розвитку і клінічною картиною. Для них характерна швидка поява симптомів, гострий перебіг і сприятливий прогноз.

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, а саме: порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість), лихоманка (може протікати без температури), больові відчуття в зоні шлунку і в центральній частині живота, напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу, рідкі та водянисті випорожнення. 

Основний шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається при споживанні продуктів харчування і приготовлених з них страв, а також овочів та фруктів, забруднених мікроорганізмами. Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному при забрудненні питної води. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Найважливіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати та інші страви, страви з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло. Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводять до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил:

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окреме кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, у випадку їхнього повторного споживання, вони мають піддаватись вторинній термічній обробці, а зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та із закінченими термінами придатності
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не допускати проникнення комах та гризунів до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском, не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • бажано вживати фасовану питну воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

 

 

 Сальмонельоз та його профілактика

      Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

      Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

      Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій.  Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

      Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

       З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

-мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

- ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

- не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

- не споживати продукти сумнівної якості;

- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

- використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;

- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь