Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Африканська чума свиней

Дата: 17.07.2024 10:55
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Виходячи із ситуації, що склалася в Україні та на території Київської області щодо поширення інфекційних захворювань тварин, особливу увагу викликають повідомлення, що склалася надзвичайно складна епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. Відмічаються спалахи захворювання серед домашніх тварин так і серед диких свиней в Київській області  та по всій території нашої країни. Не оминуло дане захворювання свиней і нашу територіальну громаду, так нещодавно було зареєстровано захворювання свиней на африканську чуму свиней у селі Степок.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичних комісій при Білоцерківській районній державній адміністрації в даному населеному пункті встановлено карантин, Затверджено План заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання і були проведені необхідні заходи.

         Африканська чума свиней(АЧС) – вірусне захворювання домашніх та диких свиней. Вакцин і медикаментів, що захищають від цієї хвороби, не існує. Шляхи зараження АЧС: свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозяться хворі тварини. Комахи, хижі птахи, звірі, гризуни та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу. М’ясопродукти від хворих тварин є фактором розповсюдження збудника.

З метою недопущення   занесення  вірусу африканської чуми свиней на територію господарства, що займаються утриманням та розведенням свинопоголів’я, мають працювати в закритому режимі роботи та дотримуватися ветеринарно – санітарних правил для свиногосподарств, вимог біобезпеки. Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин власникам особистих господарств необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Тримати своїх тварин у закритих свинарниках, не випускати їх на обори, та користуватися змінним спецодягом. При вході в приміщення обладнати дезкилимки.
  2. Обов’язково повідомити дільничного лікаря ветеринарної медицини про наявність    свиней, та прищепити їх проти класичної чуми свиней та бешихи;
  3. Закуповувати доброякісні комбікорми лише на офіційних ринках та вимагайте в них відповідні супровідні ветеринарні документи, що гарантують їх якість та безпеку;
  4. Для згодовування допускаються лише термічно оброблені корма.
  5. Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти ектопаразитів (вошей, блох та кліщів).
  6. Ретельно боріться з мишовидними гризунами;
  7. Зберігайте високу санітарну культуру господарювання, не допускайте сторонніх осіб на територію вашої ферми або господарства;
  8. Не купуйте сало, м’ясо і м’ясопродукти, молодняк свиней  на стихійних ринках у невстановлених місцях, продукція може бути небезпечною.
  9. В разі виявлення захворювання чи загибелі свиней необхідно інформувати державні установи ветеринарної медицини: Білоцерківську міську державну лікарню ветеринарної медицини або Таращанську дільничну державну лікарню ветеринарної медицини на електронну адресу tarashya@dpssko.gov.ua, тел.: 5-29-54.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь