КИЇВЩИНА ПРЕЗЕНТУВАЛА РЕЗУЛЬТАТИ РЕФОРМИ ТА НОВІ ПРОЄКТИ НА ПЕРШОМУ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ РЕГІОНАЛЬНОМУ САМІТІ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Київська обласна державна адміністрація та громади регіону беруть участь у першому Європейському регіональному саміті шкільного харчування, що проходить 12-13 листопада у столиці. Захід об’єднав українських та європейських високопосадовців, фахівців та громадськість.
Київщина спільно з Фундацією Олени Зеленської, Кабінетом Міністрів України, Національною асоціацією громадського харчування та іншими стейкхолдерами активно реформує дитяче харчування. Тож Київська ОДА мала можливість не тільки поділитись своїм досвідом, а й обговорити подальші шляхи реформування дитячого харчування, представити свої проєкти іноземним гостям, щоб залучити фінансову підтримку на їх реалізацію.
За останні 3 роки реформування кількість дітей, що отримують гаряче харчування в закладах освіти Київщини, зросла на 75%. Гарячими обідами наразі забезпечено понад 149 тис учнів.
Організоване харчування дітей за трьома технологічними моделями: фабрика-кухня, опорна кухня, базова кухня. Вже працює фабрика-кухня у Бучанській тергромаді. Також розпочались роботи щодо проєктування фабрики у Вишневому та активно вивчається питання будівництва і у Броварській громаді.
«Реформа не відбудеться в повній мірі, якщо ми не змінимо свідомість, не підготуємо персонал до її впровадження. Тому Київщина розробила дорожню карту розвитку мережі кулінарних хабів, яка дозволить зробити більш доступним навчання для працівників з усіх кінців області. Вже активно працюють кулінарні хаби на базі закладів професійної освіти. Кілька років вже навчаємо кухарів. Бачимо великий запит з громад», – розповіла заступниця голови КОДА Жанна Осипенко.
Також вона додала, що цьогоріч облаштували та відкрили нову сучасну лабораторію в Борисполі, що дало можливість збільшити кількість слухачів, які можуть одночасно проходити навчання. У співпраці з Швейцарсько-українським проєктом DECIDE у Василькові облаштовується профорієнтаційний кулінарний хаб. Триває робота зі створення кулінарних хабів у Броварах та Богуславі.
В рамках Саміту Броварська громада Київщини спільно із Житомирською, Запорізькою, Івано-Франківською, Кропивницькою та Червоноградською (м. Шептицький) громадами приєдналася до Міланського пакту про міську продовольчу політику.
Це угода між містами з усього світу, спрямована на розвиток інклюзивних і стійких до кризи продовольчих систем. Нею визначено 37 рекомендацій, структурованих у 6 інтегрованих категоріях: управління, стійкі дієти та харчування, соціальна та економічна рівність, виробництво продуктів харчування, постачання і розподіл продуктів, продовольчі відходи.