Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Профілактика сказу – це важливо!

Дата: 16.09.2019 16:16
Кількість переглядів: 598

СКАЗ - надзвичайно небезпечне захворювання, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

Згідно з оцінкою ВООЗ, сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків. На сьогодні досягнуто значних успіхів у вивченні рабічної інфекції, проте вона продовжує залишатися важливою проблемою в інфекційні патології як тварин, так і людини.

Джерелом сказу є хворі тварини, із яких 98% припадає на червону лисицю. Багатовіковий досвід боротьби з цією хворобою показує, що найбільш оптимальний шлях - дія на джерело збудника інфекції.

Тому в Україні розроблена вакцина для ліквідації та запобігання виникнення, розповсюдження сказу у диких м’ясоїдних тварин. Головна ціль вакцинації — обмежити ризик зараження домашніх тварин від хворих диких тварин. В зв’язку з тим, що люди більш контактують з домашніми тваринами кінцева ціль вакцинації - захист людини від сказу.

Для профілактики сказу, серед домашніх тварин постійно проводиться щеплення сказу собак і котів фахівцями ветеринарної медицини.

Шановні жителі Таращанщини!

Просимо Вас відноситися до цих заходів з посиленою відповідальністю, бо безвідповідальне відношення закінчується плачевними результатами.

З цією метою в Таращанському районі в  вересні місяця цього року буде проводитися пероральна імунізація диких тварин проти сказу.

Для профілактики сказу серед  диких м’ясоїдних (лисів) щеплення буде проводитися за допомогою авіаційного транспорту із використанням пероральної вакцини. Розповсюдження проводитиметься на території лісових і польових масивів району, тому просимо не хвилюватися через низьколитячий авіаційний транспорт, з борту якого, автоматично буде розповсюджуватися вакцина.

Тому прохання до населення, хто помітить приманку, яка має вигляд невеликого порожнистого брикету, сірого або коричневого кольору розміром із сірникову коробку, не чіпати її, не руйнувати, не знищувати, не перекидати в інше місце.

Фото без опису

Заходи по профілактиці сказу серед диких тварин сприятимуть зменшенню випадків сказу серед домашніх тварин.

Дякуємо Вам за порозуміння і допомогу у організації загальнодержавної програми профілактики сказу серед хижаків.

 

З повагою

Начальник

Таращанського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в

Київській області                                                                           Сергій Котенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь