A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Не спалюйте листя! Бережіть природу! Бережіть себе!

Дата: 23.10.2019 11:31
Кількість переглядів: 645

З кожним новим днем погода все більш нам показує, що настала справжня осінь. Час коли природа вибухає феєрією кольорів, звідусіль чути симфонії відлітаючих птахів, на зміну спекотним дням приходять прохолодні вечори, а дбайливі господарі підготовлюють городину та сади до суворої зими. Кожен з нас цієї золотавої пори прибираючи і упорядковуючи свою присадибну ділянку зносить до купи зів’ялі квіти, обрізане гілля та пожовкле листя, а опісля з легким спалахом сірника палить всі зібрані рослині відходи. Нині кожного дня з першими сутінками вся Тараща потопає в димовій завісі, яка тяжкою і сивою пеленою полонить все місто під час спалювання листя та інших рослинних залишків. Дуже шкода, що мало хто задумується про наслідки таких дій…

Дим від горіння листя і сухої трави є надзвичайно шкідливим, адже під час даного процесу виділяються отруйні речовини занадто шкідливі для людського організму, такі як сполуки свинцю, ртуті та інші тяжкі метали. Проте в самому димі переважають також пил, окись азоту, угарний газ та низка інших канцерогенних сполук. Також спалювання рослинних решток призводить до збільшення попелиці в садах на весні. Це тому, що разом з листям і сухими бур’янами до вогню потрапляють корисні зимуючі комахи, що борються зі шкідниками. На місці спалювання вигорають у верхньому шарі ґрунту корисні мікроорганізми і згорають мінеральні добрива, які є так необхідні для хорошого майбутнього урожаю.

Пам’ятайте, що за спалювання опалого листя, сухої трави, гілля та дрібного сміття рослинного походження порушників притягують до адміністративної відповідальності!

З прийняттям «Кодексу України про адміністративні правопорушення», звертаємо Вашу увагу на наступне:

 

  • самовільне випалювання рослинності або її залишків, в тому числі стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340  грн.) і на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. (ст.77-1 КУпАП)
  • знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах без відповідних дозвільних документах, а також невжиття заходів для їх охорони – передбачає накладання штрафу на громадян від 170 до 510 грн., на посадових осіб – від 510 до 850 грн., (ст. 153 КУпАП).

 

Апарат Таращанської міської ради закликає всіх жителів міста дбати не лише про своє здоров’я, але й про здоров’я своїх дітей, батьків та всіх таращанців! Не спалюйте листя та рослині відходи! Не вбивайте навколишнє середовище!

Ось декілька корисних порад, щодо альтернативного використання опалого листя та сухої трави:

1. Зробіть листяний перегній. Такий перегній стане прекрасною мульчою та підсилювачем для поліпшення загального стану ґрунту.

2. Розстеливши вологе листя та сіно на вільні земельні ділянки (особливо під кущі малини, ожини, смородини, порічок тощо) Ви перекриєте вивітрювання ґрунту, вимивання з нього безліч мінеральних добрив, випаровування вологи ранньої весни, а також у десятки разів зменшите проростання бур’янів. Якщо таку рослинну підстилку зробити влітку під томати, огірки, капусту і т.д., то навіть за самої спекотної пори коріння цих овочів будуть забезпечені вологою, а бур’яни взагалі не матимуть шансів на існування.

3. Якщо у Вас є газон, то з опалого листя можна зробити чудову підкормку для трави. Для цього розкидайте листя по газону і пройдіться по ньому газонокосаркою. Згодом навесні з талим снігом розчиниться в Вашій галявині і попріле листя.

4. Додайте листя та суху траву до компостної ями. Вони стануть твердим матеріалом, який збалансує концентрацію овочевих і рідких харчових відходів.

 

5. Хочете зробити власноруч легку і поживну суміш для посіву розсади та вирощування кімнатних квітів? Дуже просто! Подрібніть і перемішайте опале листя з дерев з однорічними бур’янами, попередньо видаливши з бур’янів коріння, суцвіття та насіння. Суміш перекладіть до поліетиленового пакету або мішка, які періодично потрібно буде струшувати.

6. Опале листя широко використовують як утеплюючий та теплоізолюючий засіб. Ваші троянди, гортензії, декоративні кущі та карликові дерева більш стійко витримають холодні морози, якщо біля коріння вистелити листям. А якщо матимете змогу зверху ще й положити зів’ялі стебла овочевих культур, то листя не буде розлітатися. Навесні перекопайте дані рослині підстилки і цим самим надзвичайно збагатите мінералами верхній шар ґрунту.

7. Також непотрібно за буденними справами забувати про саме цінне в нашому житті – дітей! Різнобарвне листя та інші сухі рослини є прекрасним природнім матеріалом для виготовлення різних аплікацій та композицій, котрі обов’язково стануть незвичайним екологічно чистим декором для Вашого дому.

Якщо ж у Вас все ж таки немає можливості використати осінню непотрібну рослинність з користю для навколишнього середовища, то Ви безкоштовно можете розмістити її на місцевому сміттєзвалищі або ж замовити послуги з вивозу даного сміття рослинного походження в Комунальному підприємстві «Таращаблагоустрій».

Бережіть навколишній світ і власне здоров’я, як саме цінне в своєму житті

та житті своїх нащадків!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь