A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ТОП-5 порад з енергоефективності взимку від ДТЕК Київські регіональні електромережі

Дата: 14.01.2021 16:33
Кількість переглядів: 258

За прогнозами Українського гідрометцентру до кінця тижня температура повітря в Київській області знизиться до 10 градусів морозу і більше. В цей період очікується активне використання опалювальних приладів у домівках та зростання навантаження на електромережі, яке й без цього збільшується в рази в осінньо-зимовий сезон. Розумне використання енерговитратних пристроїв допоможе убезпечити будинок чи квартиру від перевантаження та аварійних відключень. Турбуючись про клієнтів ДТЕК Київські регіональні електромережі застерігає про ризики перевантаження електричних мереж та підготував ТОП-5 порад з енергоефективності.

Кожен житловий будинок проєктується та споруджується із врахуванням тих комунікацій та ресурсів, які будуть необхідні для комфортного життя його майбутніх мешканців. У тому числі береться до уваги вид опалення, обсяг необхідної електроенергії і його відповідність параметрам електромереж, які розраховані на певну потужність. Якщо навантаження перевищує норми, то це може стати причиною аварій в електромережах – як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали. При одночасному ввімкненні електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі. Через надмірну перевантаженість не витримують і горять кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії тощо. Це призводить до масових відключень електроенергії.

 «Взимку, через одночасне ввімкнення великої кількості енергоємних приладів, мережі перевантажуються і збільшується ризик виникнення аварій. ДТЕК – надійна та відповідальна компанія. Тож, ми завчасно посилюємо мережі та проводимо їх модернізацію задля того, щоб в період пікових навантажень не відбувалося збоїв з електропостачанням. Але нерідко мешканці населених пунктів перевищують свою договірну потужність і одночасно використовують понаднормову кількість енергоємного обладнання. Щоб уникнути відключень електромережі ми радимо нашим клієнтам раціонально підходити до електроспоживання або збільшити договірну потужність, якщо в цьому є потреба», - зазначив генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі дбають про комфорт клієнтів та підготували топ-5 порад з енергоефективності, щоб уникнути перевантаження в мережі:

1) При покупці побутових електроприладів обирайте енергоефективні пристрої. Як правило, споживана потужність приладу вказана виробником - чим менше, тим краще. Особливу увагу варто приділяти енерговитратним пристроям: конвекторам, електропечам, холодильникам, бойлерам, електрочайникам та праскам.

2) Розподіляйте навантаження. Вмикайте найбільш енергоємні прилади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Внутрішньобудинкові мережі цих будинків, як правило, не розраховані на високі навантаження в мережі.

3) Намагайтеся уникати пікових годин навантажень. Зазвичай це час з 7:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. У ці години доводиться пік одночасного навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

4) Перейдіть на нічний режим енергоспоживання. За можливості використовуйте опалювальні прилади, посудомийні і пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути аварійних сплесків навантаження і заощадити до 50% на «нічному» тарифі.

5) Майте контакти електрика, адже якщо проблема у межах будинку, це питання має вирішувати відповідальний за внутрішньобудинкову мережу:

- балансоутримувач чи управитель вашого будинку (ОСББ, управлінська компанія, тощо) - у квартирі;

- власник житла – у приватному будинку.

У разі відключення світла через перевантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й ввімкніть «автомат». Якщо продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно!

Якщо ж є необхідність збільшити договірну потужність для вашого будинку чи квартири - зверніться з переліком необхідних документів до ЦОК ДТЕК Київські регіональні електромережі за місцем проживання або подайте заяву онлайн на сайті компанії.

Як повідомлялося раніше, у 2020 році ДТЕК Київські регіональні електромережі інвестував понад 342 млн гривень в модернізацію, реконструкцію підстанцій та мереж. Завдяки цьому енергетики забезпечують надійне та безперебійне електропостачання понад мільйону побутових і бізнес-клієнтів в Київській області. Крім того, компанія інвестувала майже 50 млн грн в забезпечення своїх клієнтів надійним електропостачання в осінньо-зимовий період 2020/21.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь