A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ПРАВИЛА дотримання тиші в громадських місцях на території Таращанської міської територіальної громади

Дата: 25.05.2021 13:21
Кількість переглядів: 762

Додаток

до рішення Таращанської міської ради

від __ _______ 20__ року №______ 

 

 

ПРАВИЛА

дотримання тиші в громадських місцях на території Таращанської міської територіальної громади

 

І. Загальні положення

 

1.1. Правила дотримання тиші в громадських місцях на території Таращанської міської територіальної громади (далі – Правила) розроблені з метою забезпечення прав і законних інтересів громадян щодо дотримання тиші на території громади та в громадських місцях, запобігання та недопущення перевищення встановлених рівнів впливу шуму та інших фізичних факторів на середовище життєдіяльності людини, а також забезпечення контролю за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності та фізичними особами тиші на території Таращанської міської територіальної громади та громадських місцях.

1.2. Правила розроблені на підставі Конституції України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про тваринний світ», «Про охорону атмосферного повітря», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 463 «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 березня 2019 року за № 281/33252.

1.3. Правила є обов’язковими до виконання всіма підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, фізичними особами-підприємцями, а також громадянами, іноземцями та особами без громадянства, які перебувають на території Таращанської міської територіальної громади.

1.4. Правила містять загальнообов'язкові норми на території громади, за порушення яких передбачена відповідальність згідно з статтею 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

1.5. Усі терміни, що використовуються у Правилах, вживаються у значеннях, наведених у законах України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», наказі Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 463 «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 20 березня 2019 року за № 281/33252.

 

 

 

ІІ. Основні вимоги дотримання тиші в громадських місцях

 

2.1. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

1) здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівня, який би не перевищував рівні шуму, установлених санітарними нормами у місцях та на спорудах підвищеного рівня акустичного забруднення (транспортні магістралі, автовокзали, трансформатори, автомобільні стоянки, майданчики для паркування тощо): встановлювати штучні та природні акустичні екрани, звукозахисні споруди або захисні елементи, висаджувати дерева з розлогою кроною для забезпечення шумоізоляції тощо;

2) забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

3) вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

- в жилих будинках і на прибудинкових територіях;

- в медичних закладах, будинках-інтернатах, закладах освіти, культури;

- в готелях і гуртожитках;

- розташованих у межах міста Тараща закладах громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

- в інших будівлях і спорудах, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

- в парках, скверах, зонах відпочинку, розташованих на території житлових будинків.

2.2. Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

2.3. У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму.

2.4. Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово.

2.5. При проведенні вантажно-розвантажувальних робіт автомобілями підприємств сфери поводження з відходами, при доставці товарів для обслуговування житлових будинків та їх інженерного обладнання не допускається перевищення рівнів шуму на прибудинкових територіях із двадцять другої до восьмої години 30 дБА та вживаються заходи щодо максимального обмеження шуму від роботи обладнання автотранспорту.

2.6. Передбачені цим розділом вимоги щодо дотримання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:

1) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

2) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;

3) попередження та/або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;

4) надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;

5) попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільного захисту;

6) проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено виконавчий комітет Таращанської міської ради у встановленому порядку;

7) роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель, за умов ужиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

8) відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, Дня міста, інших свят відповідно до рішень Таращанської міської ради, виконавчого комітету Таращанської міської ради, проведення спортивних змагань;

9) виконання ремонтних робіт на об’єктах вулично-дорожній мережі (асфальтування, фрезерування, нанесення дорожньої розмітки тощо);

10) виконання будівельних робіт, за безперервним циклом виробництва та технологічними процесами, при забезпеченні організаційно-технічних заходів щодо мінімізації рівня і терміну дії шуму.

 

ІІІ. Основні вимог дотримання тиші в багатоквартирних

житлових будинках

 

3.1. З метою створення необхідних умов для повноцінного життя мешканців багатоквартирних житлових будинків забороняється цілодобово:

1) умикати телевізори, радіоприймачі, магнітофони та іншу звуковідтворюючу апаратуру з рівнем звуку, що порушує спокій мешканців багатоквартирних будинків;

2) програвати музику, співати, свистіти, кричати з балконів, лоджій та відкритих вікон будинків;

3) встановлювати на балконах, лоджіях, відкритих вікнах будинків звуковідтворюючу апаратуру й умикати її з рівнем звуку, що порушує спокій мешканців багатоквартирних будинків. 

3.2. Гра на музичних інструментах не повинна порушувати спокій мешканців багатоквартирних будинків. Час доби для навчання грі на музичних інструментах, якщо воно порушує тишу, має погоджуватися з мешканцями прилеглих квартир та квартир, до яких може проникнути шум.

3.3. Забороняється проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово.

Власник або орендар (наймач) приміщень, в яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний завчасно повідомити мешканців прилеглих квартир та квартир, до яких може проникати шум, про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир та квартир, до яких проникає шум, ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

3.4. В офісних приміщеннях, закладах торгівлі та громадського харчування (ресторани, бари, кафе), побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу тощо, розташованих у багатоквартирних житлових будинках, у вбудованих і прибудованих до багатоквартирних житлових будинків нежитлових приміщень шум не повинен перевищувати санітарних норм.

 

IV. Контроль за дотриманням Правил

 

4.1. Контроль за дотриманням Правил здійснюється у встановленому законодавством порядку з метою виявлення, зменшення або усунення шкідливого впливу шуму, інших фізичних факторів на здоров’я людей та застосування заходів правового характеру щодо порушників.

4.2. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, цих Правил, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

4.3. Для здійснення контролю за додержанням Правил органи державної влади, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності у

встановленому законодавством порядку зобов’язані на запит органів місцевого самоврядування надавати наявні в них матеріали і відомості щодо джерел шуму на території Таращанської міської територіальної громади.

4.4. При здійсненні контролю за додержанням Правил уповноважені органи розглядають звернення населення на несприятливий вплив різних джерел шуму, здійснюють вимірювання рівнів шуму і порівняння їх з чинними нормативами, а також пред’являють підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам вимоги щодо усунення причин надмірного шумоутворення.

 

 

Міський голова                                                            Михайло КРИВОШЕЄВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь