A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

До уваги батьків (усиновлювачів), опікунів/піклувальників неповнолітніх осіб!

Дата: 29.09.2021 13:24
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

Кожен громадянин, незалежно від віку (навіть малолітні та неповнолітні), має право на безкоштовну землю. Це питання набуло значного розголосу саме зараз.

Цивільним кодексом визначено, що особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, мають обмежену цивільну дієздатність, а тому відповідно до статті 32 Цивільного кодексу України неповнолітні особи вчиняють правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

Законодавчо визначено, що на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачі) або піклувальників та органу опіки та піклування відповідно до закону. Таким чином, неповноліття особа має право на набуття у власність земельної ділянки та видачу правовстановлюючих документів на неї, проте вчинення всіх необхідних дій остання може здійснювати виключно за наявності нотаріально посвідченої згоди батьків (усиновлювачів) або піклувальника та отримання дозволу органу опіки та піклування. 

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття). Тобто здійснювати розпорядження земельними ділянками самостійно зазначені особи мають право при досягненні вісімнадцяти років.

Крім того, слід звернути увагу, що відповідно до статті 242 Цивільного кодексу України батьки ( усиновлювачі ) є законними представниками своїх малолітніх і неповнолітніх дітей, а томі від імені та в інтересах свої дітей мають право вчиняти дії щодо набуття неповнолітніми майнових прав.

Для прикладу, згідно з статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безкоштовне отримання земельної ділянки в межах норм безоплатної приватизації. У випадку бажання отримати безоплатно земельну ділянку неповнолітньою особою, батькам (усиновителям) необхідно звернутися до місцевої ради з заявою від імені дитини (неповнолітнього) з проханням приватизувати земельну ділянку на дитину (неповнолітню особу). Після того, як місцева рада дасть дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки та прийме рішення безоплатно передати земельну ділянку у власність, необхідно отримати в органах опіки та піклування дозвіл на те, що батьками (усиновителями) на дитину (неповнолітню особу) була оформлена земельна ділянка. Після цього батьки (усиновителі) можуть отримати державний акт на право власності на земельну ділянку, власником якої буде неповнолітня особа.

Безоплатна приватизація на дитину земельної ділянки може відбутися без будь-яких перешкод лише за наявності на земельній ділянці майна, що вже є власністю цієї дитини (подарований чи успадкований будинок).

Звертаємо увагу, що відповідно до частин 2, 3 статті 177 Сімейного кодексу України батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

  • укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; видавати письмові зобов'язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини;
  • батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною правочинів, передбачених частиною другою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь