A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Білоцерківське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області інформує:

Дата: 23.10.2021 08:55
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

 

Понад 1 млн українців оформили е-лікарняні

Україна повністю перейшла на електронні лікарняні, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. На сьогодні заклади охорони здоров’я сформували вже понад 1,7 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН). На їх основі було згенеровано понад 1 млн 180 тисяч електронних листків непрацездатності, з яких роботодавці передали до Фонду соціального страхування України на оплату 164 тисячі лікарняних на загальну суму 267,5 млн гривень. Це перші результати впровадження системи електронних лікарняних, повний запуск якої відбувся на початку жовтня.

Інформацію про сформовані е-лікарняні своїх працівників роботодавці можуть дізнатися в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Там же можна побачити усі записи про тимчасову непрацездатність, які будуть зареєстровані в Електронному реєстрі листків непрацездатності в майбутньому.

Зауважимо, що з 1 жовтня 2021 року Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Тепер жодних паперових бланків, уся інформація – виключно онлайн. Замість лікарняного листка відтепер лікар створює електронний МВТН. Саме цей електронний документ підтверджує вашу непрацездатність протягом певного періоду. І на підставі МВТН формується електронний лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності з урахуванням даних у Реєстрі застрахованих осіб. Відповідну інформацію можна переглянути в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше ми публікували важливі роз'яснення для пацієнтів, що стосуються нового порядку оформлення е-лікарняних.

А повний алгоритм дій працівника, якому відкрили е-лікарняний, можна знайти за посиланням.

 

 

Фонд профінансував одноразові допомоги за кошти ФССУ для двох сімей, чиї рідні померли внаслідок профхвороби на COVID-19

Сьогодні Фонд соціального страхування України здійснив фінансування одноразових допомог за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на загальну суму 454 тисячі гривень членам сімей двох працівників закладів охорони здоров’я, які померли внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19.

Допомогу у розмірі 227 тисяч гривень профінансовано для сімей молодшої медичної сестри з Житомирської області і медичної сестри з Київської області.

Перерахування здійснено Фондом сьогодні, 18 жовтня. Кошти надійдуть на рахунки сімей упродовж декількох банківських днів.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Загалом ФССУ профінансував надання одноразової допомоги за кошти Фонду відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування для родин 164 працівників.

Нагадаємо, розмір зазначеної одноразової допомоги від Фонду становить 100 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на момент настання страхового випадку.

Після завершення розслідування випадку інфікування медичного працівника COVID-19, за наявності необхідних документів виплати допомог здійснюються ФССУ в оперативному режимі. Працівники Фонду знаходяться на зв’язку із усіма особами, що мають право на виплати, консультують та допомагають зібрати необхідні документи. Про це повідомляє пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

 

Е-лікарняні по вагітності та пологах можна оплачувати без зміни статусу на «готовий до сплати»

Дійсні електронні лікарняні по вагітності та пологах почали створювати з 01 жовтня, коли завершився перехідний період. Деякі роботодавці вже призначили за такими лікарняними допомогу від Фонду соціального страхування України, однак в окремих випадках у страхувальників виникли складнощі при нарахуванні декретних виплат. Розповідаємо, які особливості призначення допомоги від ФССУ за е-лікарняними по вагітності та пологах.

Коли е-лікарняний по вагітності та пологах можна брати до оплати?

Е-лікарняні вважають виданими і стають готовими до сплати через сім календарних днів після дати свого закриття (це визначено наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 в ред. від 28.09.2021). Однак е-лікарняні по вагітності та пологах – виключення. Вони стають готовими до оплати через сім днів після дати відкриття. Тож створений 19.10.2021 електронний листок непрацездатності по вагітності та пологах можна брати в роботу та подавати до Фонду на оплату з 27 жовтня.

Що робити, якщо е-лікарняний не змінив статус на «готовий до сплати»?

Електронний лікарняний має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» у день видачі – тобто через сім днів після дати відкриття для лікарняних по вагітності та пологах. Однак сьогодні е-лікарняні по вагітності та пологах часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати – якщо після дати створення пройшло сім днів, з е-лікарняним можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

Як оплачувати е-лікарняний по хворобі, якщо працівниця знаходиться у декретній відпустці?

Якщо періоди непрацездатності в різних е-лікарняних однієї особи пересікаються, вони скоротяться автоматично відповідно до правил скорочення. Лікарняний по вагітності та пологах має найвищий пріоритет і скоротить будь-який інший листок непрацездатності, створений у межах декретної відпустки.

Детальніше про правила скорочення: www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4231322850329562

У який термін потрібно нарахувати допомогу по вагітності та пологах?

Процедура призначення допомог від Фонду соціального страхування України не змінилась і тотожна для паперових і е-лікарняних. Провести засідання комісії із соціального страхування підприємства і призначити допомогу необхідно упродовж 10 календарних днів з дня видачі лікарняного (е-лікарняний по вагітності та пологах вважається виданим через сім днів після дати відкриття). Після призначення допомоги роботодавець має 5 робочих днів, аби сформувати і подати до ФССУ заяву-розрахунок. Саме від дати подання заяви-розрахунку залежить дата фінансування – слідкувати за станом виплат можна в телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

 

 

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за вересень у повному обсязі

Фонд соціального страхування України 18 жовтня завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за вересень. Кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для майже 200 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються у наступному місяці за попередній.

З початку року для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, а також членів їх родин було профінансовано понад 8,6 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Зокрема, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності. Також страхову виплату щомісяця отримують члени родин потерпілих у разі їх смерті. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

 

 

Георгій Галиць представив нову заступницю начальника управління

Сьогодні, 21 жовтня, в. о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Георгій Галиць представив Людмилу Зуб як нову заступницю начальника управління – начальницю фінансово-економічного відділу.

Раніше вона обіймала посаду керівника Бориспільського відділення управління соцстраху Київщини. В системі соціального страхування Л. Зуб працює майже п'ятнадцять років на посадах головного спеціаліста, заступника завідувача відділу, завідувача контрольно-ревізійного відділу, начальника відділу управління та понад три роки на посаді керівника відділення.

Георгій Галиць побажав новопризначеній заступниці успіхів у роботі, взаєморозуміння з колективом та прийняття мудрих рішень, а колективу – уникати в роботі «вузькопрофільного егоїзму» і підставляти один одному плече. «Ми функціонуємо як єдине ціле і працюємо на спільний результат», - підсумував Г. Галиць.

 

За дев’ять місяців медичними та соціальними послугами забезпечено 317 потерпілих

За 9 місяців цього року медичними та соціальними послугами забезпечено 317 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на загальну суму 7497,8 тис гривень.

Відділеннями управління відшкодовані витрати на лікування 41 потерпілого в сумі 522,2 тис гривень. Крім того, 55 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення на суму 634,6 тис гривень.

Крім того, відділеннями укладено 138 тристоронніх договори з санаторно-курортними закладами щодо проходження потерпілими санаторно-курортного лікування. Станом на 30 вересня відшкодовані витрати на санаторно-курортне лікування 114 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання на суму 1807,1 тис гривень.

Технічними та іншими засобами реабілітації управління забезпечило 37 потерпілих на суму 574,1 тис гривень. Крім того, згідно з укладеними договорами, управління видало потерпілим 62 направлення до протезно-ортопедичних підприємств на забезпечення їх протезно-ортопедичними виробами на суму майже 1400 тис гривень. Також відповідно до потреб потерпілих, відділеннями управління придбано 3 спеціальних засоби пересування.

За звітний період особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань профінансовані витрати на: 

- спеціальний медичний догляд - 21 потерпілому виплачено 1 059,6 тис грн;

- постійний сторонній догляд - 75 потерпілим - 1 913,9 тис грн;

- побутове обслуговування – 71 потерпілому виплачено 907,8 тис гривень.

Крім того, 85 потерпілим виплачена компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю у розмірі 35,5 тис гривень.

Також відповідно до Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 13 липня 2017 року №39, станом на 30.09.2021 відділеннями управління оплачені витрати за реабілітаційне лікування 141 застрахованої особи (в т. ч. членів сімей) на загальну суму 1 863,3 тис гривень.

 

 

Середній розмір лікарняних на Київщині зріс на 13,9% за підсумками трьох кварталів

За підсумками трьох кварталів 2021 року середньоденний розмір допомог від управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області за лікарняними зріс на 13,9% порівняно з тим же періодом 2020 року і склав 385,6 грн по регіону.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності фінансується Фондом соціального страхування України з метою компенсації застрахованим особам втраченого за час лікування, догляду за хворими дітьми або самоізоляції від COVID-19 заробітку. Її розмір залежить від середнього доходу працівника та тривалості його страхового стажу: від 50% середньої зарплати (стаж до 3 років) і до 100% (стаж – понад 8 років), а в разі самоізоляції – 50% доходу незалежно від тривалості стажу (однак у розмірі 100% доходу для медичних працівників).

Нагадаємо, у зв’язку із пандемією видатки Фонду суттєво зросли, що призвело до непокриття потреби у видатках доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет ФССУ. Так, за підсумками вересня 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,594 мільярда гривень частки ЄСВ. Потреба у видатках на допомоги і страхові виплати (без врахування адмінвидатків) за цей же період склала 4,789 млрд гривень, враховуючи заборгованість з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця. Перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ склало 2,2 мільярда гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь