A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

ДТЕК Київські регіональні електромережі обстежує лінії електропередачі дронами

Дата: 16.11.2021 09:40
Кількість переглядів: 237

Фото без опису

ДТЕК Київські регіональні електромережі почав обстежувати лінії електропередачі із застосуванням дронів. Безпілотник обладнаний тепловізором та камерами, фіксує стан обладнання, а IT-система виявляє дефекти, щоби спеціалісти могли виконати превентивний ремонт мереж. Із вересня 2021 року фахівці вже обстежили з повітря 180 кілометрів ліній. Усього до кінця року буде обстежено 400 кілометрів.

Нова технологія майже в 3 рази ефективніша за традиційні піші обходи ремонтних бригад та візуальний огляд ліній для виявлення пошкоджень. Під час польоту дрон фотографує всі елементи мережі, які потім завантажуються до IT-системи. Спеціальне програмне забезпечення, розроблене естонською компанією HEPTA, аналізує отримані дані електромережі та сигналізує про дефекти фахівцям. Завдяки отриманим даним компанія може здійснювати ремонт аварійних ділянок превентивно — на тому етапі, коли пошкодження ще незначне та не призвело до аварійної ситуації. Так, компанія може забезпечити більш якісне електропостачання для клієнтів.

«ДТЕК залучає нові технології в Україну, створюючи інноваційну екосистему. Нова технологія допомагає нам провести огляд у важкодоступних місцях: на заболоченій місцевості, над деревами, водними перешкодами та промисловими районами. Водночас обстеження проводять без відключення клієнтів та залучення додаткової техніки, що значно прискорює процес. Пілотний проєкт із використання безпілотника ми почали з вересня цього року в Бориспільському районі», — розповів генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Час, заощаджений завдяки новим технологіям, може бути використаний співробітниками для аналітики отриманих даних і виконання ремонтних робіт в оптимальний термін. Адже після опрацювання отриманої інформації фахівці компанії матимуть чіткі дані про проблемні ділянки мереж, а також оперативні зображення дефектів, які неможливо побачити з землі. Така інноваційна технологія покращить якість електропостачання для клієнтів компанії.

Для повномасштабного застосування дронів у щоденній роботі енергетиків Київської області потрібно 6 комплектів обладнання з дронами. Така зміна в підходах роботи операторів системи розподілу дозволить скоротити час відключення електроенергії у клієнтів. Можливість системного використання таких інноваційних технологій у роботі операторів системи розподілу розглядатиметься національним регулятором (НКРЕКП) у рамках щорічних інвестиційних програм.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь