A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Білоцерківське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області інформує:

Дата: 06.12.2021 13:10
Кількість переглядів: 244

Фото без опису

 

Збільшився розмір щомісячних компенсацій за здійснення догляду за потерпілими

З 1 грудня цього року було збільшено мінімальний розмір витрат на здійснення медичного і стороннього догляду за потерпілими на виробництві, які у повному обсязі компенсує Фонд соціального страхування України.

Виплати за цим напрямом збільшились у зв’язку із зростанням з 01 грудня 2021 року розміру мінімальної заробітної плати з 6 000 грн до 6 500 гривень.

Цей вид медико-соціальних послуг фінансується Фондом, аби забезпечити людину, яка набула інвалідності, необхідною допомогою – від щоденних візитів медичного персоналу для проведення процедур до сторонньої допомоги в побутових справах, як-от приготування та приймання їжі. Ці виплати здійснюються для осіб з інвалідністю, яким МСЕК визначена відповідна потреба, щомісячно.

Тож з 01 грудня для усіх потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які потребують догляду чи допомоги в побутовому обслуговуванні, розмір компенсацій витрат від ФССУ на ці медико-соціальні послуги щомісяця складає:

• спеціальний медичний догляд     – сума витрат на місяць 6 500 грн (розмір мінімальної заробітної плати);

• постійний сторонній догляд – сума витрат на місяць 3 250 грн (розмір половини мінімальної заробітної плати);

•  побутове обслуговування – сума витрат на місяць 1 625 грн (розмір чверті мінімальної заробітної плати).

Раніше ці витрати становили 6 000 грн, 3 000 грн і 1 500 грн відповідно.

Зазначені виплати здійснюються у наступному місяці за попередній, тож підвищені виплати потерпілі на виробництві отримають у січні 2022 року за грудень 2021.

 

Під опікою Фонду знаходиться 100 тисяч осіб з інвалідністю

Сьогоднішній день, 03 грудня, за рішенням ООН щорічно відзначається як Міжнародний день людей з інвалідністю, аби привернути увагу до потреби захисту їх прав, підвищення благополуччя та важливості інтеграції у суспільне життя.

Саме реалізація цих цілей є одним із базисів роботи Фонду соціального страхування України, на якому ґрунтується щоденна робота наших фахівців в усіх регіонах країни.

Забезпечення пожиттєвого соціального захисту для осіб, які внаслідок своєї трудової діяльності отримали інвалідність або стійку втрату працездатності, залишається для Фонду соціального страхування України пріоритетним напрямом роботи упродовж багатьох років.

Для цих осіб Фондом реалізується всебічний комплекс підтримки – від системного фінансового забезпечення і компенсації всіх витрат на лікування, ліки, догляд та інше до медичної і соціальної реабілітації, протезування, надання технічних засобів реабілітації.

Сьогодні під опікою ФССУ знаходиться близько 188 тисяч осіб, які мають стійку втрату працездатності внаслідок професійного захворювання чи травми, отриманої на виробництві. З них понад 100 тисяч осіб мають групу інвалідності.

Фонд здійснює для них фінансування щомісячних страхових виплат, які компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності, одноразові допомоги, здійснює оплату лікування усіх прямих наслідків страхового випадку, зокрема проведення діагностик і оперативних втручань, забезпечує усіма необхідними лікарськими засобами і виробами медичного призначення, оплачує медичну реабілітацію і системне санаторно-курортне лікування, компенсує витрати на спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд і побутове обслуговування, забезпечує технічними засобами реабілітації, протезами та ендопротезами тощо.

Комплекс медико-соціальних послуг, які Фонд соціального страхування України гарантує для потерпілих на виробництві, дозволяє суттєво покращити якість їх життя, упередити ускладнення, повернутись до соціального життя, а деколи й відновити працездатність.

Крім того, від початку пандемії Фонд також здійснює страховий захист усіх працівників закладів охорони здоров’я, які отримали стійку втрату працездатності або інвалідність внаслідок гострого професійного захворювання на СOVID-19.

З початку цього року ФССУ направив понад 9,5 мільярда гривень на щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві, зокрема медиків у разі профхвороби на СOVID-19, та членів їх родин; 152,5 мільйона гривень на одноразові допомоги потерпілим, у тому числі медикам, і їх родинам за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням; 251,7 мільйона гривень на одноразові допомоги за кошти державного бюджету медикам, яким встановлена інвалідність, а також їх родинам у разі смерті медичного працівника. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

 

За допомогами від ФССУ звернулись 2,8 млн людей – їм нараховано виплати на 18,4 млрд грн

Усі українські працівники мають право на компенсацію втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності, догляду за хворими родичами, самоізоляції від COVID-19, на період відпустки по вагітності та пологах тощо. Цей страховий захист забезпечує Фонд соціального страхування України.

Упродовж січня–листопада 2021 року за виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування звернулись 2,8 мільйона українців – на 598 тисяч осіб, або 27,1% більше, ніж за той же період минулого року.

Для них було нараховано матеріальне забезпечення (зокрема, лікарняні і декретні допомоги) на суму 18,4 мільярда гривень. Зростання потреби у видатках порівняно з минулим роком склало 3,9 мільярда грн, або 26,7%.

Нагадаємо, аби отримати допомогу від Фонду, працівник має передати своєму роботодавцю листок непрацездатності, на підставі якого здійснюється формування заяви-розрахунку. Дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить саме від дати подання заяви-розрахунку. Дізнатись, чи вже перераховано кошти для виплати допомоги роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників, яка розміщується у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників.

Нагадаємо, за підсумками жовтня потреба у видатках Фонду на лікарняні, декретні і страхові виплати перевищила надходження на понад 2,1 мільярда гривень. Це призводить до затримок у фінансуванні матеріального забезпечення, однак усі допомоги виплачуються Фондом у повному обсязі.

Докладніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978253.

 

Управління забезпечує соціальний захист людей з інвалідністю внаслідок виробничих травм

З метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, щороку 3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день започатковано у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН задля привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями. Відзначення цієї дати – це привід задуматись усім нам над проблемами, з якими щоденно стикаються інваліди, посилити увагу до захисту їх гідності, прав і благополуччя.

Один з головних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області - турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність. Інвалідність – явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство. На долю людей з обмеженими фізичними можливостями випали нелегкі випробування, однак сила духу, яку проявляють інваліди, їх цілеспрямованість, вміння досягати поставленої мети слугують прикладом життєлюбності та оптимізму. Ми зобов’язані допомогти їм інтегруватися в сучасне суспільство, реалізувати себе і духовно зростати.

На Київщині проводиться ряд заходів, приурочених Міжнародному дню інвалідів. Організована робота з керівниками підприємств, благодійними організаціями, територіальними центрами соціального обслуговування інвалідів та працівниками культури з метою залучення матеріальних та культурних ресурсів. Спільно з представниками місцевих органів влади працівники відділень беруть участь у проведенні культурно-мистецьких заходів, лекцій, виставок, концертів, присвячених Міжнародному дню інвалідів.

Працівники управління відвідують інвалідів внаслідок трудового каліцтва, які перебувають у лікарнях, а інвалідів- «спинальників» - за місцем їх проживання. Під час зустрічей обговорюються шляхи вирішення та поліпшення соціально-побутових потреб, які щодня виникають у людей з інвалідністю, а також надаються всі необхідні роз’яснення щодо матеріального забезпечення, медико-соціальних послуг для інвалідів праці та членів їх сімей, які здійснюють догляд за ними. Інваліди отримують милиці, урологічні засоби, інвалідні візки та продуктові набори.

Обов'язок працівників Фонду - це допомагати та забезпечувати гідне життя людям, які повністю або частково втратили працездатність, одержали трудове каліцтво або профзахворювання, не залишити людину наодинці з його проблемами, дати відчути, що про нього є кому подбати.

Одним із напрямків роботи Фонду соціального страхування України є надання застрахованим особам за страхуванням від нещасного випадку на виробництві страхових виплат, медичних та соціальних послуг за рахунок коштів Фонду, зокрема:

- допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

- одноразової допомоги в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

- щомісячних страхових виплат в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

- виплат дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- відшкодування вартості витрат на поховання померлого та пов'язаних з цим ритуальних послуг відповідно до місцевих умов;

- страхових виплат у разі переведення потерпілого на легшу, нижче оплачувану роботу;

- відшкодування витрат у разі лікування в лікувально-профілактичних закладах або реабілітаційного лікування потерпілих на виробництві в санаторно-курортних закладах або в іншому лікувально-профілактичному закладі;

- забезпечення необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення, протезно-ортопедичними виробами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування (колясками), тощо;

- відшкодування витрат за послуги із санаторно-курортного лікування.

Так, у 2021 році відділення здійснюють виплати та надаються соціальні послуги 3958 потерпілих на виробництві та 292 утриманцям, що проживають на території Київської області. З них майже 60% мають інвалідність: 84 особи – інваліди від трудового каліцтва І групи, 424 особи – інваліди ІІ групи та 1 851 особа – інваліди ІІI групи.

Фонд надає широкий спектр страхових виплат, зокрема, це й щомісячна страхова виплата в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого; щомісячна страхова виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника; відшкодування по тимчасовій втраті працездатності; витрати на поховання; одноразові виплати. За 10 місяців нинішнього року виплачено майже 177,0 млн. гривень.

Потерпілі від нещасних випадків на виробництві, яким висновком МСЕК визначено потребу в санаторно-курортному лікуванні, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України забезпечуються путівками до санаторно-курортних закладів. Люди з інвалідністю мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування.

Крім цього, за рахунок коштів Фонду здійснюється компенсація вартості проїзду потерпілих до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку. У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком медико-соціальної експертної комісії, фінансуються також витрати на проживання, харчування та проїзд супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю. Вартість медичної допомоги, яку надає Фонд, різна в кожному окремому випадку.

Проте ніякі виплати не замінять відчуття непідробної уваги, причетності до твоєї долі, добра, милосердя, співпереживання. І в своїй роботі працівники орієнтовані на живе спілкування з людьми, які опинилися в складній життєвій ситуації. Працівники управління та відділень відвідують осіб з інвалідністю за місцем проживання, їдуть до цих людей з посильною допомогою, словами шани та поваги, роз’ясненнями та підтримкою.

Варто пам’ятати, що здоров’я – найбільше з багатств. І все в наших руках. Необхідно берегтися від виробничого травматизму, а якщо хвороба постукала в двері – не втрачати віру в себе, вчасно лікуватися, оздоровлюватися, тренуватися, розробляти руки чи ноги, всіма силами старатися не залишитись безпомічним в чотирьох стінах, використовувати усі свої, надані законодавством права. А ми в свою чергу маємо вчитися в цих людей виживати в теперішньому світі, разом з тим допомагаючи їм.

За період з січня по листопад цього року медичними та соціальними послугами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області забезпечило 337 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на загальну суму 8 746,5 тис. гривень.

За 10 місяців 2021 року управління відшкодувало витрати на лікування 47 потерпілих на суму 741,4 тис. гривень, крім того 55 потерпілих забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення на суму 711,7 тис. гривень. Відповідно до договорів, укладених управлінням з протезними підприємствами, 70 потерпілим видані направлення на забезпечення протезно-ортопедичними виробами на суму 1 880,0 тис. гривень.

В усіх відділеннях Фонду Київщини щодня переймаються та вирішують буденні проблеми потерпілих та людей з вадами здоров’я, і не тільки 3 грудня, а й протягом року, приділяють увагу та надають адресну допомогу. Закликаю всіх відкрити свої серця для добра, перейнятися проблемами людей з інвалідністю, створити для них умови, які дадуть себе відчувати рівними серед рівних.

 

Відсторонення невакцинованих працівників, які хворіють, потрібно відкласти

На початку листопада освітян і окремих держслужбовців, для яких визначена обов'язковість вакцинації від COVID-19, однак які відмовились від її проведення, було відсторонено від роботи. А з 09 грудня обов’язкове щеплення буде також поширено на соціальних працівників і робітників стратегічних підприємств.

Відсторонення від роботи оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням строків відсторонення та обов’язковим ознайомленням під підпис згаданих у ньому осіб.

Для таких відсторонених працівників лікарняні не оплачуються. Однак, якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, зазначає Державна служба України з питань праці.

У такому випадку Фонд соціального страхування України оплатить лікарняний на загальних підставах. Слідкувати за станом виплат можна онлайн: https://t.me/socialfund.

Якщо працівника все ж було включено до наказу про відсторонення попри його перебування на лікарняному, до документу мають бути внесені зміни, а дата початку відсторонення перенесена на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності. Після внесення змін до наказу на підставі лікарняного можна нарахувати матеріальне забезпечення.

Водночас зверніть увагу, відсторонення від роботи працівників, для яких визначена обов’язковість щеплень проти СOVID-19, однак які відмовились від вакцинації, покликане убезпечити їх самих, а також їхніх колег, відвідувачів, учнів, вихованців, підопічних та інших від ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Відмова від щеплень за відсутності абсолютних протипоказань наражає на небезпеку оточуючих.

Нагадаємо, допомоги по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення – їх ФССУ профінансує незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи. Детальніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978352.

Довідково.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1096, з 08 листопада керівники державних органів (державної служби), підприємств, установ та організацій мають забезпечити відсторонення від роботи працівників, щодо яких визначена обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19, і які відмовились або ухиляються від їх проведення. Виключенням є особи, які мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення та надали відповідний медичний висновок.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, визначено наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153. Так, на період дії карантину обов'язковим профілактичним щепленням від COVID-19 підлягають працівники:

- центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

- місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

- закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказом МОЗ від 01.11.2021 № 2393 (набуває чинності 09 грудня) до цього переліку було також додано співробітників:

- підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

- установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

- підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 № 83.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь