Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Шановні жителі громади, долучайтеся до обговорення ідеї створення проєкту «Археологічна пам’ятка Таращі»

Дата: 04.02.2022 09:31
Кількість переглядів: 336

Фото без описуФото без опису

«Археологічна спадщина Таращі»

До відділу культури, молоді, спорту та туризму Таращанської міської ради надійшло звернення ініціативної групи у складі засновника історико-природничого музею «Перлини Поросся» Валерія Романюка та художника реставратора, члена союзу дизайнерів Грузії Володимира Болвановича про реалізацію в місті Тараща проєкту «Археологічна спадщина Таращі». Проєктом передбачено встановлення на розі вулиць Шевченка та Революції в місті Тараща туристично привабливого об’єкта, який складається з кам’яної монументальної скульптури «ІДОЛ ОБЕРІГ», захисної стіни городища «ТАРАСА», індоєвропейської архітектурної форми-кам’яних вівтарів коло -«ЗЕМЛЯ», квадрат «НЕБО».

З метою підготовки проєкту рішення сесії Таращанської міської ради з цього питання, надаючи важливого значення розвитку туризму у Таращанській міській територіальній громаді, відділ культури, молоді, спорту та туризму просить долучатися жителів Таращанської громади до обговорення ідеї створення проєкту «Археологічна пам’ятка Таращі». Реконструкція, план об’єкта та історична довідка до проєкту надані ініціативною групою.

Ваші коментарі, зауваження та пропозиції надсилайте на електронну адресу u23@ukr.net до 18 лютого 2022 року.

Результати обговорення будуть узагальнені та винесені на розгляд чергової сесії Таращанської міської ради.

За найцікавіше питання та коментар ініціативною групою підготовлено подарунок: зменшену копію монументальної кам’яної скульптури скіфської доби другої половини VІІ-початку VІ ст. до нашої ери «Кам’яна баба ІДОЛ ОБЕРІГ».

 

Історична довідка до проекту « Археологічна спадщина Таращі»

Для здійснення даного проекту були використані архівні та наукові публікації археологічних досліджень на території сучасного міста Таращі.

Перша залюдненість території нашого міста припадає на добу енеоліту IV-III тис. до н.е. і репрезентує старожитності трипільської культури.

Укріплене поселення скіфського часу на території м.Тараща кінця VII початку VI ст. до н.е. було виявлено в 1989-1993 р.р. співробітниками експедиції «Холодний Яр» Інституту археології АН УРСР та місцевим археологічним клубом «Неврида» керівник В.В.Романюк.

Оборонні споруди ранньоскіфської доби на території сучасного міста включали в себе кільцеву систему земляного валу, який супроводжувався ровом та ескарпованими схилами. У плані городище мало грушоподібну форму і займало площу 229 га. Під час проведення археологічних досліджень були виявлені житлові комплекси , елементи планування давнього міста та комплекс матеріальної культури скіфської доби.

Не випадково на садибі Андрієвських (сучасна територія мебельної фабрики) в 1911 році при копані льоха було знайдено три кам´яних ідола один з яких потрапив в цьому ж році до Київського художньо-промислового музею імператора Миколи Олександровича (так музей називався до 1919 року) два інших були закопані на місці (спогади жителя м.Тараща, Просяного). В фондовій документації числиться під №Б-2274), місце зберігання Національний музей історії України, скіфська монументальна скульптура №2.

Іконографічні пояснення: антропоморфна стела в людський зріст була виготовлена з дрібно зернистого граніту місцевого походження .

Елементи скульптури: масивна нашийна гривна, меч-акинак з правого боку, лук в гориті з лівого боку, шкіряний обладунок та шолом з провушинами, руки традиційно складені на грудях.

В 1994 році археологічним клубом «Неврида» було досліджено сім святилищ наземного типу в урочищі Лиса Гора в одному із них під №7 були виявлені кам´яні вівтарі у формі кола та квадрата, що досить характерно для архітектурних форм індоєвропейської спільноти в скіфську добу.

Для створення даного проекту будуть використані елементи огорожі (тараса) оборонних укріплень Таращанського городища (на місці де проходив давній вал), кам´яні вівтарі урочища Лиса Гора та монументальна скульптура скіфська баба, що у просторі і в часі будуть відображати історико-культурний розвиток давніх суспільств на терені м.Тараща.

Список використаної літератури:

1.Романюк В.В., Бессонова С.С., Скорий С.А. Памятники скифской эпохи в районе города Таращи // Проблеми вивчення та охорони пам´яток археології Київщини.-К., 1991-С.73-75.

2.Романюк В.В. Зольники предскифского та раннескифского времени в урочище Лысая Гора близ Таращи // ДООЗССП. - Тирасполь,1994. - с.171-174.

3.Романюк В.В. Оборонні споруди навколо Таращі // Тези Всеукраїнської наукової конференції «Переяслівська земля та її місце в розвитку української нації, державності і культури, - Переяслав Хмельницький , 1994.- с.25.

4.Бессонова С.С., Романюк В.В. К вопросу о скифском изваянии №2 из Национального исторического музея Украины // Музейні читання – К., 2000.-с.45-50.

5.С.С. Бессонова, В.В.Романюк. Поселення скіфського часу на території м.Тараща. Археологія, 2004, №2. – К., с.90-101.

Науковий співробітник ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України В.В.Романюк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь