Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

І знову про ботулізм

Дата: 28.02.2023 15:02
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

Ботулізм -  це гостра  токсикоінфекція спричинена  паличкою ботулізму та її токсинами.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. В грунті збудник ботулізму знаходиться у вигляді спор, які дуже стійкі до різноманітних впливів, в тому числі не гинуть при кип'ятінні.

Потрапляючи  до анаеробних умов (без доступу кисню), збудник ботулізму починає виробляти токсин, який є найбільш небезпечним з органічних отрут. Навіть незначна кількість токсину викликає у людини смерть.

Ботулотоксин вражає нервову систему: з'являються розлади зору, «туман» або «сітка» перед очима, порушення ковтання, мови. З боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла. Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізовану допомогу (введення протиботулістичної сироватки) наступає смерть від паралічу дихальних м'язів.

У  випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Захворювання  найчастіше виникають при вживанні консервів домашнього користування (грибних, овочевих, рибних), оскільки при їх приготуванні утворюються анаеробні умови. Тому на агропродовольчих ринках категорично забороняється продаж консервів домашнього приготування.

Слід зауважити, що незважаючи на заборону, інколи трапляються випадки реалізації на Таращанському ринку  приватними особами консервованих продуктів домашнього приготування, наражаючи на небезпеку інших.

 Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна визначити візуально, при цьому не змінюються органолептичні (смакові) властивості продукту.

     У питаннях профілактики ботулізму основними є наступні рекомендації:

  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • уникати купівлі риби і рибопродуктів на стихійних ринках, з відкритих вітрин, лотків, транспортних засобів, з рук підозрілих осіб тощо;
  • в торговій мережі на  продукти сумнівної якості вимагати документи, які засвідчують якість продукту;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
  • не вживати «бомбажні» консерви. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки;
  • швидкопсуючі харчові продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їхньої реалізації;
  • при виготовленні консервації, особливо овочів, що містять мало  природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Також важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
  • не рекомендується консервувати у герметично закриті банки (металева кришка) гриби, тому, що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту;
  • рибу перед засолом у домашніх  умовах необхідно звільнити від нутрощів та ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.

 

Дотримання  цих рекомендацій вбереже Вас та Ваших рідних  від прихованої небезпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь