A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Розділ VІІІ

Дата: 19.12.2020 15:59
Кількість переглядів: 92

ДЕПУТАТИ РАДИ

Стаття 47. Повноваження депутата

1. Повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною міською виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання. Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законодавством.

2. Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади, має всю повноту прав, що забезпечують йому активну участь у діяльності ради та утворюваних нею органів, несе обов’язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення. Депутат, крім секретаря ради, повинен входити до складу однієї з постійних комісій ради.

3. Депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано.

4. У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів, відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

5. Депутат має право ухвального голосу з усіх питань, які розглядаються на сесіях ради, а також на засіданнях постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано.

6. Депутат має право звернутися із запитом до посадових осіб ради та її органів, міського голови, керівників органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих або зареєстрованих на відповідній території , з питань, віднесених до відання ради.

Депутат має право порушувати питання про недовіру міському голові, розпуск органів, утворених Радою, та звільнення посадових осіб місцевого самоврядування.

7. Пропозиції і зауваження, висловлені депутатами на сесії ради, або передані в письмовій формі головуючому на сесії, розглядаються радою чи за її дорученням постійними комісіями ради або надсилаються на розгляд підзвітним і підконтрольним їй органам та посадовим особам, які зобов’язані розглянути ці пропозиції та зауваження у строки, встановлені радою, і про вжиті заходи повідомити депутатові та раді.

8. Депутат має право знайомитися з будь-якими офіційними документами, які зберігаються у відповідних органах місцевого самоврядування, робити виписки чи копіювання цих документів.

9. Повноваження депутатів, порядок організації і гарантії депутатської діяльності визначаються Конституцією України, Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» та іншими законами України.

10. Повноваження депутата припиняються достроково у випадках, передбачених ст. 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Питання про дострокове припинення повноважень депутата попередньо розглядається постійною комісією з питань регламенту, забезпечення законності, запобігання корупції, депутатської діяльності і етики, яка подає раді свій висновок з цього питання. Рада приймає рішення про дострокове припинення повноважень депутата, яке доводить до міської виборчої комісії для прийняття рішення про проведення виборів депутата замість вибулого, або заміщення вибувшого депутата наступним по черговості із виборчого списку політичної партії, яка висунула цього депутата.

11. Депутатський запит – це підтримана Радою вимога депутата Ради до посадових осіб Ради і її органів, міського голови, його заступників, керівників відділів і управлінь, керівників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на громади, з питань, які віднесені до відання Ради.

12. Секретар Ради контролює розгляд депутатських запитів.

13. Орган або посадова особа, до яких звернуто запит, зобов’язані у десятиденний строк із дня підтримання його Радою дати офіційну письмову відповідь Раді і депутату Ради.

14. Відповідь на депутатський запит може розглядатися на сесії Ради. Депутат Ради, який бажає отримати відповідь на сесії Ради про виконання його депутатського запиту, повинен не пізніше, як за 5 днів до початку сесії письмово повідомити про це секретаря Ради.

Для розгляду відповіді на депутатський запит на пленарне засідання Ради запрошуються особи, до яких було звернуто запит.

Відповідь на депутатський запит оголошує на пленарному засіданні Ради особа, до якої було направлено депутатський запит для розгляду. Кожен депутат після оголошення відповіді на його запит має право виступити і дати оцінку відповіді.

Відповідь на депутатський запит може бути обговорена, якщо на цьому наполягає не менше ¼ присутніх на пленарному засіданні депутатів Ради.

За результатами розгляду депутатського запиту Рада приймає відповідне рішення.

Стаття 48. Протокольні доручення

З приводу пропозицій і зауважень, висловлених депутатами на пленарному засіданні Ради, або переданих в письмовій формі головуючому, головуючий, як правило, дає протокольні доручення, які надсилаються на розгляд посадовим особам, що зобов'язані розглянути ці пропозиції і зауваження, і про вжиті заходи повідомити депутатові та Раді.

Стаття 49. Право на ознайомлення з офіційними документами

Депутат Ради має право знайомитися з будь-якими офіційними документами, які зберігаються у відповідних органах місцевого самоврядування, виконавчих органах Ради, комунальних підприємствах та робити виписки, копіювання цих документів у встановленому законом порядку.

Стаття 50. Звіти депутата

1. Депутат зобов’язаний не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевої Ради та її органів, про виконання планів і програм економічного і соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішень Ради і доручень виборців.

2. Депутат Ради періодично, але не рідше одного разу на рік зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян.

3. Звіт депутата публікується на офіційному сайті Таращанської міської ради (за його бажанням).

Стаття 51. Забезпечення депутатів офіційними виданнями та нормативно-правовими актами

Рада та її виконавчі органи забезпечують депутатів офіційними виданнями та інформаційними матеріалами Ради, організовують допомогу їм з правових питань депутатської діяльності, надають можливість депутатам ознайомитися з рішеннями Ради та її органів, розпорядженнями міського голови, актами виконавчих органів Ради та актами підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади міста Тараща.

Стаття 52. Депутатський клуб

У складі Ради діє «Депутатський клуб» як неформальне об’єднання депутатів Ради, який збирається за ініціативи групи депутатів напередодні пленарного засідання Ради для узгодження питань депутатської діяльності, обміну думками, пропозиціями і досвідом.

Стаття 53. Забезпечення діяльності депутатів

1. Організаційно-технічне забезпечення діяльності депутатських фракцій та комісій Ради покладається на виконавчий комітет Ради та виконавчі органи Ради, які зобов’язані надати фракціям та комісіям Ради окреме приміщення, обладнане необхідними технічними засобами та витратними матеріалами для заходів, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень.

2. У Раді діє громадська приймальня депутата, яка розташована в окремій кімнаті, розміщеній в приміщенні Таращанської міської ради. У цій приймальні відбувається прийом виборців кожним депутатом за сприяння працівників виконавчих органів Ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь