A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

Гіпертонічна хвороба – епідемія віку

Дата: 23.05.2023 14:07
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

    Гіпертонічна хвороба (гіпертонія) або артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску. Більше 1,5 мільярдів людей у всьому світі страждають цим підступним захворюванням. За даними статистики близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску. Лише  в Україні біля 10 мільйонів осіб мають гіпертонічну хворобу, і це майже 30% дорослого населення. За статистикою, Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку. Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше, на її ускладнення: в першу чергу — це інфаркт міокарда та інсульт. За оцінками ВООЗ 17,5 млн. людей щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту.

    Причини виникнення гіпертонічної хвороби до кінця не з’ясовані. Серед факторів, що спричиняють її розвиток, виділяють: емоційний стрес, спадково-конституційні особливості, професійні шкідливості, особливості харчування, вікова перебудова організму в період клімаксу, травми черепа, інтоксикації, гіподинамія, тощо.

    Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і попереджати страшні ускладнення – втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт.

    Говорити про діагноз «артеріальна гіпертензія» можна у випадку, якщо лікарем було зафіксовано неодноразове  підвищення артеріального тиску вище 139/89 мм рт. ст.

   Щоб поліпшити якість життя при гіпертонії, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск!

   Високий кров'яний тиск зазвичай не має попереджувальних ознак або симптомів, і багато людей не знають, що він у них є. Дуже високий кров'яний тиск може викликати головний біль, розмитість зору, біль у грудях, задишку, носові кровотечі та інші симптоми. Однак ці симптоми не є специфічними, зазвичай вони не виникають, доки кров'яний тиск не досягне серйозної або загрозливої для життя стадії. Але вживати заходів і лікувати хворобу необхідно, оскільки можлива поява серйозних ускладнень. Так, гіпертонічна хвороба може чинити негативний вплив на деякі органи – наприклад, може постраждати серце, головний мозок, нирки, а також усі судини.

    Профілактика гіпертонії:

  • фізична активність, заняття спортом, ранкова гімнастика, плавання, фітнес, спортзал. Навантаження повинні бути легкими або помірними, високі фізичні навантаження шкідливі;
  • дієта з обмеженням солі до 5 грамів на добу. Виключення з харчування продуктів з надлишком солі (чіпси, солоності, ковбаси, консерви). Заміна солі на прянощі і часник;
  • різке скорочення в харчуванні тваринних жирів і вуглеводів зі зниженням ваги тіла. Це профілактика атеросклерозу, ожиріння;
  • збагачення раціону калієм, кальцієм;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • захист організму від емоційних і фізичних стресів;
  • контроль за тиском;
  • регулярне відвідування лікаря.

   Турбуйтесь про своє здоров’я та будьте здорові!

 

 Білоцерківська районна філія ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь