A A A K K K
для людей із порушенням зору
Таращанська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район

БІБЛІОТЕКИ КИЇВЩИНИ – МІСЦЯ БЕЗПЕКИ ТА СИЛИ – БРИФІНГ КОВА

Дата: 06.10.2023 13:04
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Бібліотеки Київщини, крім осередків просвітницької роботи, стали місцями безпеки та підтримки. У них нині облаштовані пункти незламності, організовується соціальна підтримка, психологічна реабілітація та навчання населення. Про новий функціонал бібліотек в умовах сьогодення розповіла під час брифінгу директорка Департаменту культури та туризму Київської ОВА Анна Куценко.

Під час активних бойових дій та окупації регіону в приміщеннях бібліотек організували пункти прийому гуманітарної допомоги, де можна було отримати все необхідне: від одягу до продуктів. 

Восени після ударів росії по об’єктах енергосистеми України, які спричинили перебої з електропостачанням, у бібліотеках були організовані пункти незламності. Вони працювали постійно, незалежно від ситуації із електропостачанням. Такі пункти функціонували на базі 15 бібліотек області.

Зокрема, при Ірпінській центральній міській бібліотеці за підтримки місцевої влади створено «Соціальний коворкінг» на 40 місць для тих, хто працює онлайн. Для цього були придбані 2 генератори, проведений безперебійний інтернет, де всі охочі можуть підзарядити свої гаджети та скористатися мережею WI-FI. Також в бібліотеці є можливість скористатися окремою кімнатою для онлайн-зустрічей та перемовин.

Унікальним досвідом є робота наразі єдиної в Україні бібліотеки в модульному містечку «Дубки» в Ірпені. Тут за сприяння ООН працювали група психологічної підтримки та мобільна бригада соціально-психологічної підтримки. Крім культурних заходів, у ній можна було отримати матеріальну допомогу від благодійних фондів, благодійні обіди, з мешканцями міста та ВПО, які втратили рідних чи житло, працювали психологи, проводили курси з мінної безпеки, збирали кошти на підтримку ЗСУ і посилки для військових та багато іншого. Також на базі бібліотечного закладу діє розмовний клуб для ВПО «Спілкуймося українською».

Крім звичної роботи, в бібліотеках також збирають свідчення очевидців воєнних дій. Київська обласна бібліотека для юнацтва долучилася до патріотично-краєзнавчої акції «Київщина: 1 місяць, 1 тиждень, 1 день». Було зібрано 21 інтерв’ю від бібліотекарів області, які пережили період окупації Київщини. також Київська обласна бібліотека для дітей реалізувала проєкт «Сила слова», головною метою якого було зібрати воєнні хроніки Київської області у дитячих есеях та віршах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь